В Україні запустять програму модернізації старого житлового фонду

13 липня 20:35

Методи енергоефективності допоможуть скоротити споживання газу удвічі.

 

Мінінфраструктури розробляє програми модернізації багатоквартирних житлових будинків старого фонду. Про це розповів міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, передає прес-служба Кабміну.

За його словами, на сьогодні діє програма "теплі кредити" для приватного сектора, а для багатоквартирних житлових будинків розроблена маршрутна карта, яка передбачає співфінансування від 20 до 50% на впровадження енергоефективних заходів у багатоповерхівках.

Зубко зазначив, що енергоефективні заходи включають в себе встановлення ІТП (індивідуальний тепловий пункт – ред.), або тепломодернізацію будинку з заміною інженерних мереж.

"Це також веде до збільшення вартості житла до 20-25%. І, найголовніше, особливо якщо ми говоримо про старий житловий фонд, ми збільшуємо тривалість життя будинку", – резюмував віце-прем'єр.

Він також зазначив, що модернізація будинків дозволить скоротити споживання газу з 18 млрд кубометрів газу до 9 млрд кубометрів.

Як повідомлялося, на програму теплі кредити з початку року виділили 380 млн гривень. За час дії програми свої будинки утеплили 600 тисяч сімей.

Раніше повідомлялося про те, що обсяг видачі державними банками "теплих" кредитів з початку 2019 року досяг майже 800 млн грн, тобто 72,7% загального прогнозованого обсягу цієї програми на цей рік з урахуванням державного співфінансування 400 млн грн.

Детальніше про ефективність програм енергоефективності читайте в статті Інни Москвіної "Чи існує ідеальний місто?" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".