В України є шість днів на виконання умов для отримання траншу ЄС

09 листопада 16:15

Якщо Україна не встигне, то потрібні будуть нові переговори - віце-прем'єр.

 

Київ працює над виконанням умов для отримання третього траншу Євросоюзу в розмірі EUR600 млн, повідомила віце-прем'єр України з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.

"Ми продовжуємо над ними (умовами) працювати, я думаю, що до середини листопада у нас є час", - сказала вона в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Раніше Климпуш-Цинцадзе заявила, що якщо Україна до кінця жовтня не виконає низку умов Європейського Союзу, то отримати третій транш від ЄС в сумі EUR600 млн не зможе.

Вона зазначила, що дана програма від ЄС закінчує свою дію 4 січня 2018 року, і якщо Україна не встигне, то необхідно буде вести нові переговори.

Серед висунутих до України вимог: створення умов, при яких було б неможливо порушувати зобов'язання в рамках зони вільної торгівлі з ЄС (як мораторій на продаж лісу-кругляка або введення додаткових мит на вивезення товарів), створення автоматизованої системи попередньої перевірки Національним агентством з питань запобігання корупції (НАПК) електронних декларацій з використанням доступу до всіх реєстрів. Вимогою є також створення відкритого реєстру неповернених кредитів. Крім того, серед вимог – вирішення питання соціальних виплат переселенцям.

Раніше повідомлялося, що третій транш макрофінансової допомоги від ЄС може надійти в Україну в грудні.

Нагадаємо, що у квітні ЄС перерахував Україні другий транш макрофінансової допомоги на суму 600 млн євро.