В Україні впали споживчі настрої і ділова впевненість

15 лютого 01:11

Індекс споживчої впевненості знизився відразу на шість пунктів.

 

Індикатор економічних настроїв (ІЕН) в Україні, що розраховується Державною службою статистики, у першому кварталі 2020 року склав 103% порівняно з 113,4% та 105,9% відповідно у четвертому і першому кварталах 2019 року.

Згідно з даними Держстату, зафіксовано погіршення всіх чотирьох індикаторів ділової впевненості - компонентів ІЕН: у будівництві (з -18,9% в четвертому кварталі до 2019 -21,7%), у переробній промисловості (з -5,5% до -6,4%), у сфері послуг (з +1,6% до -3%) і роздрібної торгівлі (з +13,7% до +3,7%).

Крім того впав індикатор споживчої впевненості (з -5,8% до -11,4%).

Держстат нагадує, що рекордно високого рівня (113,4%) ІЕН досяг в четвертому кварталі 2019 року, а рекордно низьким (76,9%) був у першому кварталі 2017 року, коли вперше було розпочато розрахунок цього показника.

Відомство вказує, що індикатор розрахований відповідно до Методики розрахунку індикаторів ділових очікувань відповідно до вимог розширеного Спеціального стандарту поширення даних Міжнародного валютного фонду, оновленої Держстатом в грудні 2017 року.

Індикатори ділової впевненості, залежно від сектора, оцінюються на основі опитувань про поточний рівень замовлень і запасів готової продукції, змін обсягів продажів за останні три місяці, прогнозу зміни обсягів виробництва/продажів і кількості працівників у наступні три місяці.

Найбільшим у визначенні ІЕН є внесок індикатора ділової впевненості у промисловості - 40%, у сфері послуг - 30%, будівництві з роздрібною торгівлею - по 5%. Вага споживчих настроїв становить 20%.

Зазначимо, згідно з даними опитування, у українському суспільстві зростають настрої очікування змін і надії, зменшуються – розчарування, напруженості і обурення, свідчать дані опитування соціологічної групи "Рейтинг".

Раніше президент Зеленський провів зустріч з великими інвесторами і пообіцяв їм "боротися за кожну копійку інвестицій". Мінекономіки склало план антикризових заходів в економіці на 20 мільярдів гривень.