В Україні розпочинає роботу нова митниця

08 грудня 12:00

Зупуск митниці у неділю дозволить мінімізувати можливі проблеми на початку роботи, сподівається голова ДМС Максим Нефьодов.

 

В Україні у неділю, 8 грудня, розпочинає роботу нова Державна митна служба, йдеться у повідомленні митниці на сторінці в Facebook.

"Вітаємо! Нова митниця розпочала свою роботу", - наголошується у повідомленні.

У ньому стисло нагадуються найважливіші етапи реформування митної служби України. Зокрема, скорочення кількості регіональних митниць до 16 (було 26), запуск тестового порталу та кол-центру для скарг громадян, розробка калькулятора для розрахунку вартості розмитнення автівок.

За цей час Верховною Радою було ухвалено низку законопроєктів: про перехід до однієї юрособи (у першому читанні), щодо створення інституту авторизованих економічних операторів, про режим спільного транзиту тощо.

Раніше очільник Державної митної служби Максим Нефьодов повідомляв, що запуск митниці саме у неділю дозволить "мінімізувати можливі проблеми на початку роботи".

"Сьогодні о 00:00 офіційно запустилась Нова митниця... Вже о 00:03 була оформлена перша експортна декларація на вантаж в Аккермані, який зайшов о 23:49 ще в ДФС. Ну і опівночі був оформлений перший рейс в Борисполі", - розповів про старт нової митної служби Нефьодов.

За його словами, упродовж ночі виконуючі обов'язків очільників митниць об‘їжджали пости, аби переконатись у відсутності проблем. А в центральному апараті була виведена на роботу група, яка розбирала всі складні випадки.

Упродовж тижня митна служба планує вирішити "точкові питання", що залишилися, однак нині суттєвих проблем у роботі немає, зазначив Нефьодов.

"Ще залишаються точкові питання, які розгребемо за тиждень - місця доставки, окремі випадки транзиту, особливості роботи залізниці. Але в цілому все добре, працюємо далі", - пише очільник митниці.

На думку Нефьодова, процес переведення працівників до штату Держмитслужби завершиться вже цього місяця. У грудні ж розпочнуться конкурси на посади тих, кого звільняють.

"Я вдячний команді, яка забезпечила цей запуск, ви реально молодці!", - резюмував він.

Нагадаємо, уряд Володимира Гройсмана схвалив запуск реформи щодо поділу Державної фіскальної служби, затвердивши відповідні положення на початку березня. Наприкінці червня суд розблокував конкурс на посаду керівника Державної митної служби. Його переможцем став Максим Нефьодов. З 15 липня Нефьодов почав роботу на посаді голови ДМС.

Найближчим часом Державна митна служба планує зосередитися на поштових, контейнерних, а також автомобільних перевезеннях на західному кордоні.

Докладніше про реформу ДФС читайте у статті Костянтина Швабія та Ірини Петрової "Податково-митні гойдалки: то злука, то розлука!" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".