В Україні набули чинності закони про авто на "євробляхах"

25 листопада 13:46

Ними запроваджуються нові правила розмитнення та посилюється відповідальність за порушення митного законодавства.

 

В Україні у неділю, 25 листопада, набули чинності закони про розмитнення автомобілів на номерах, зареєстрованих в Європейському союзі. Закони №8487 і №8488 передбачають зниження митних зборів на реєстрацію ввезених в Україну "євроблях", обмеження на їх ввезення без грошового забезпечення та посилення відповідальності за порушення митних правил.

Напередодні тексти законів були опубліковані в офіційному виданні Верховної Ради "Голос України".

Акцизний збір на автомобілі розраховуватиметься на основі наступних базових ставок: нові авто з бензиновим двигуном - 50 євро (було 102), із дизельним двигуном - 75 євро. Залежно від об'єму двигуна та віку машини, в розмірі мит також враховуватиметься й віковий коефіцієнт.

Власне формула виглядає так: Базова ставка х Коефіцієнт двигуна х Коефіцієнт віку = Сума акцизного податку.

Окрім акцизу, у вартість розмитнення включено ще три платежі: ПДВ (20%), ввізне мито (10%) і збір у Пенсійний фонд (3-5% від вартості).

Відсьогодні у власників автомобілів із реєстрацією ЄС є 90 днів для того щоб розмитнити транспортний засіб за новими правилами зі знижкою у 50%.

Законами також вводиться санкція за порушення терміну перебування в Україні авто, ввезеного в режимі транзиту/тимчасового ввезення. Від 20 до 30 діб – 85 тисяч гривень, понад 30 діб, втрата або разукомплектування транспортного засобу – 170 тисяч гривень. У цьому випадку машина також може бути конфіскована за рішенням суду.

Автомобіль, ввезений у режимі транзиту/тимчасового ввезення, не може бути передано у володіння, користування або розпорядження іншим особам, разукомплектовано або використано для здійснення підприємницької діяльності. За порушення встановлених правил передбачено штраф у розмірі 34 тисячі гривень.

Крім цього, тимчасово ввезені в країну автомобілі підлягають державній реєстрації, якщо строк їх ввезення перевищує 30 днів.

Нагадаємо, у п'ятницю, 23 листопада, президент України Петро Порошенко підписав законопроекти про розмитнення автомобілів на "єврономерах".

Верховна Рада 8 листопада ухвалила у другому читанні та в цілому один з базових законів №8487 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів", яким внесено зміни правил ввезення та розмитнення автомобілів на "єврономерах".

Також Рада прийняла у другому читанні та в цілому законопроект №8488 "Про внесення змін у Митний кодекс України та деякі законодавчі акти України щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України". Який, зокрема, вводить обмеження на кількість авто, які можна ввозити без грошового забезпечення, а також посилює відповідальність за порушення митних правил.