В судах знаходиться близько 238 тисяч справ по Приватбанку - фінустанова

07 червня 14:05

За словами заступника голови правління Приватбанку, знакових справ близько 600.

 

Суди різних інстанцій розглядають 238 тисяч справ, пов'язаних з Приватбанком. Про це в інтерв'ю НВ розповіла заступниця голови правління Приватбанку Галина Пахачук.

"Якщо говорити про знакові судах - це близько 600 справ, Приватбанк та держава в особі Національного банку і Міністерства фінансів намагаються достукатися до судів всіх юрисдикцій, де б можна було добитися справедливості. Є менш знакові - їх 4800, а в цілому, якщо враховувати наших роздрібних клієнтів - 238 тисяч судових процесів", - сказала Пахачук.

Вона підкреслила, що це фактично 60% судових позовів всієї банківської системи за різними спорах.

"Перший з наших ключових проблемних портфелів - корпоративні кредити, переоформлені при колишніх власників на "компанії-одноденки", лізинг, АЗС і нафтобази, кіпрська філія, корпоративні зобов'язання, дебіторська заборгованість і гарантії. Кожен день всі ці портфелі збільшують збитки", - зазначила Пахачук.

Вона розповіла, що вартість деяких портфелів після переоцінки за міжнародними стандартами виявляється істотно нижче заявленої. Крім того, навіть цю суму складно отримати, оскільки потрібно спочатку продати нерухомість, яка була передана ПриватБанку в рахунок погашення кредитів.

"Починаючи з березня 2017 року, ми зробили перше подання в прокуратуру, і можна перевірити хронологію подачі нами заяв у різні слідчі органи: міліцію, прокуратуру, НАБУ, СБУ, куди ми подавали повідомлення про злочин, про нанесення збитків і так далі ... Ми думали, що будемо йти в одному фарватері, щоб отримати справедливе рішення. На жаль, сьогодні крім рядових співробітників Приватбанку... я не чула, щоб когось з колишніх топів Приватбанку викликали на допити, не кажучи вже про інших слідчих діях", - сказала Пахачук.

За її словами, це стало причиною того, що Приватбанк пішов шляхом, "незвичних для банківської системи і подав позови в іноземні юрисдикції щодо різних схем і збитків, щоб отримати справедливе рішення з цих питань".

Пахачук нагадала, що першим був позов до Лондонського суду, який наклав всесвітній арешт на активи колишніх власників і шести знакових компаній. Зараз Приватбанк на стадії апеляції в цьому процесі.

Наступний кейс - на Кіпрі. Там є філія Приватбанку, але у нього не було статусу юридичної особи. У підсумку ПриватБанк збирав гроші на території України, тобто депозити, а через філію видавав кредити за кордоном. Далі у нас є новий кейс в США, на початковій стадії. Всі ці судові процеси тривалі і складні", - зазначила Пахачук.

Повідомлялось, що Приватбанк ініціював судовий розгляд в Канцлерском суді штату Делавер (Сполучені Штати Америки) проти своїх колишніх власників, а також інших фізичних і юридичних осіб.

Нацбанк і Приватбанк виграли у компаній, пов'язаних з українським олігархом Ігорем Коломойським суди, через які фірми хотіли зняти з себе зобов'язання за кредитами рефінансування.

Кабмін оскаржив рішення Окружного адміністративного суду про визнання незаконною та скасування націоналізації Приватбанку. Скарга була подана до суду 16 травня.

18 квітня Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Ігоря Коломойського до НБУ і КМУ про неправомірність націоналізації "Приватбанку". Рейтингове агентство Moody's заявило, що скасування рішення завдасть удару по кредитному рейтингу України.

Сам Ігор Коломойський в інтерв'ю агентству Reuters заявив про готовність піти на переговори з урядом, але не уточнив, яку саме мету переслідує - отримати компенсацію або відновити контроль над банком.

Приватбанк перейшов у державну власність у грудні 2016 року. Держава отримала 100% в його капіталі, фінустанову було докапіталізовано на суму 116,8 млрд грн. Наприкінці червня 2017 року - ще на 38,5 млрд гривень.

Детальніше про стан Приватбанку читайте у матеріалі Юлії Самаєвої "Фінансовий директор Приватбанку Ганна Самаріна: "З огляду на можливі наслідки шторму бурі краще не здіймати" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".