В НБУ озвучили нові терміни отримання траншу МВФ

06 вересня 19:19

Терміни отримання траншу зрушилися під кінець року.

 

Національний банк розраховує на рішення МВФ щодо отримання траншу до кінця року, а не восени, як передбачалося раніше. Про це в четвер, 6 вересня, заявив голова правління НБУ Яків Смолій, передає Укрінформ.

"У мене запланована зустріч з МВФ. Ми прогнозуємо, що переговори будуть успішними і що ми досягнемо консенсусу щодо отримання чергового траншу до кінця року", - сказав Смолій.

Він також назвав успішне співробітництво з МВФ ключовою умовою зниження інфляції.

"Отримання кредитних коштів від Фонду та пов'язаного фінансування від інших партнерів України буде сприяти зміцненню макрофінансової стабільності та стане позитивним сигналом для учасників ринку щодо подальшого прогресу у здійсненні реформ в Україні", - зазначив Смолій.

Читайте також: Нацбанк витратив на підтримку гривні півмільярда

Зазначимо, сьогодні в Києві розпочала роботу місія МВФ, яка працюватиме в Україні до 19 вересня.

Якщо в результаті переговорів з МВФ Україні виділять п'ятий транш, то з'явиться можливість залучити кошти на пільгових умовах з гарантіями Світового банку на $ 800 млн, плюс, отримати макрофінансування від ЄС на EUR1 млрд.

Крім того, Україні в найближчі роки потрібна нова програма підтримки Фонду. Оскільки є великі ризики із зовнішніми платежами країни – ймовірно, що необхідно буде перекредитувати 100% зобов'язань.

Як пише в своїй статті для ZN.UA Павло Гайдуцький, у 2000-2004 рр. Україна зовсім не брала кредити у МВФ, а взяті раніше (4,3 млрд дол.) повністю погасила. За 2005-2009 рр. в МВФ були запозичені 10,6 млрд дол., а за 2014-2017 рр. - ще 12 млрд. Всього за 13 років (2005-2017 рр.) Україна отримала від МВФ 26,6 млрд дол. Це в шість разів більше, ніж за попередні 13 років (1991-2004).

Детальніше про порівняння розвитку української економіки в різні періоди читайте в матеріалі Павла Гайдуцького "Сага про українські реформи" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".