В Нацбанк очікують зростання цін на газ до 25%

12 липня 17:33

З-за зростання цін на газ інфляція виросте менш ніж на 1% – НБУ.

 

Заступник голови НБУ Дмитро Сологуб повідомив, що регулятор очікує підвищення цін на природний газ у цьому році на 25%. Підвищення цін незначно позначиться на інфляції. Про це пише УНІАН.

"Ми очікуємо, що зростання цін на газ і комунальні послуги в цьому році буде приблизно на рівні 25%", – сказав Сологуб уточнивши, що вплив цього підвищення на показник інфляції складе близько 0,9 п. п.

Повідомлялося, що МЕРТ прогнозує зростання граничних роздрібних цін на газ для населення в 2018 році на 18%. Про це свідчить проект урядової постанови про прогнозі соціального й економічного розвитку на 2019-2021 роки.

Уряд продовжує переговори з МВФ щодо вимоги зрівняти ціну на газ для населення з більш високою ціною на газ для промисловості. Вимога залишається основною для отримання чергового грошового траншу МВФ.

Раніше повідомлялося, що прем'єр-міністр Володимир Гройсман підготував компромісне рішення у переговорах з МВФ щодо ціни на газ, що включає монетизацію субсидій, лібералізацію ринку газу і знижку від єдиної ціни на газ для звичайних споживачів. В свою чергу Фонд наполягає на підвищенні ціни газу для населення від 30 до 60%.

Про порівняння цін на газ в Україні і ЄС читайте в матеріалі Алли Єрьоменко, Леоніда Уніговського і Євгена Андріанова "Роздрібні ціни природного газу в Україні та Європі: відмінності формування" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".