В Міненерго пояснили здорожчання електроенергії на 30%

15 липня 14:13

В найближчому місяці ціна на електроенергію може бути знижена.

 

Згідно з аналізом Міністерства енергетики, розрахунок "Укренерго", керівництво якої заявило про 30%-го подорожчання електроенергії, базується на результатах торгів на Українській енергетичній біржі, коли цінова пропозиція дорівнювала ціні на електроенергію в умовах пікових навантажень -2375 грн/мВт. Про це йдеться на сайт уряду.

"Але ця пропозиція, як виявилося, була ситуативною і не була підтримана ринком", - заявили в міністерстві.

"Продавець електроенергії в цьому випадку - ПАТ "Центренерго" - потім знизив ціну до середньозваженої, і за перші сім днів функціонування ринку електроенергії "Центренерго" продавав електроенергію за середньозваженою ціною в 1599 грн/мВт рівним графіком", - йдеться в повідомленні уряду.

У Міненерго стверджують, що "Центренерго" може знизити ціну в найближчі місяці до 1300 грн за мВт.

"Розрахунки "Укренерго" щонайменше некоректні, адже апелюють до некоректних цінових показників", - додають у відомстві.

У міністерстві також вважають недоречним говорити про зростання ціни електроенергії, коли новий оптовий ринок функціонує лише два тижні.

Раніше в "Укренерго" заявили, що ціна на електроенергію могла б бути на 15-20% нижче.

При цьому помилка Кабмін в тому, що уряд поклав публічні спецзобовязання (PSO, Public Service Obligation) з постачання е/е для потреб населення з 1 липня 2019 року до 31 грудня 2020 року на державні енергогенеруючі компанії НАЕК "Енергоатом", АТ "Укргідроенерго" та оператора системи передачі "Укренерго".