В Естонії закриють філію Danske Bank через скандал з відмивання грошей з РФ — ЗМІ

19 лютого 16:20

Danske Bank готовий припинити роботу в Росії і країнах Балтії.

 

Найбільший банк Данії Danske Bank оголосив про припинення діяльності в РФ і країнах Балтії через підозри у відмиванні коштів через його естонський підрозділ. Про це повідомляє прес-служба банку з посиланням на слова в.о. гендиректора Йеспера Нільсена.

"Ми визнаємо серйозність справи про можливе відмивання грошей в Естонії і його негативний вплив на естонське суспільство. Ми шкодуємо про необхідність покинути Естонію в цих обставинах", - наводиться в новини цитата Нільсена.

До цього фінансова інспекція Естонії наказала закрити місцевий філія Danske Bank.

Як наголошується в повідомленні регулятора, Danske Bank повинен припинити діяльність в Естонії протягом 8 місяців з моменту отримання припису, враховуючи при цьому інтереси нинішніх клієнтів естонської філії. При цьому не пізніше ніж через 20 днів Danske повинен направити фінрегулятору план закриття філії.

"Серйозні порушення, які допускалися Danske протягом багатьох років, і збиток, нанесений авторитету фінансового сектора Естонії, гідні недвозначного засудження", - стверджує Фінансова інспекція.

Протягом найближчих восьми місяців всі договори з клієнтами продовжать діяти, реорганізація відносин банку з ними буде відбуватися поступово.

Банк поверне всі вклади клієнтів в повному обсязі. У той же час позичальників Danske Bank не змусять погашати кредити достроково або розривати кредитні договори виключно під приводом припису фінрегулятора. Протягом 8 місяців кредитні договори Danske Bank повинні бути переведені на інший незалежний банк або іншу кредитну організацію, яка має право працювати в Естонії, можливі й інші рішення, що захищають інтереси позичальників.

На кінець 2018 року у естонського філії Danske Bank було майже 14,7 тис. вкладників і 12,3 тис. кредитних клієнтів.

Повідомлялося, що раніше були виявлені масштабні випадки відмивання грошей через естонське відділення Danske Bank. Зокрема, через це відділення у 2007-2015 роках пройшов 201 млрд євро, походження цих коштів викликає питання. Скандал призвів до відставки голови данської банку Томаса Боргена.

Влада Данії, Франції, Естонії, Великобританії і США вже проводять власні розслідування щодо Danske Bank.

Нагадаємо, 13 жовтня 2017 року у Франції Danske Bank запідозрили у тому, що його естонський підрозділ було використано для відмивання 230 мільйонів доларів, викрадених з держскарбниці Росії. Саме цю крадіжку виявив юрист Сергій Магнітський, якого потім забили до смерті у тюрмі.