Уряд має захистити українські НПЗ від пільг імпортерів

23 травня 12:45

На думку експерта Інституту енергетичних досліджень Юрія Корольчука, зниження обсягів переробки нафти на українських НПЗ пов'язано з тим, що зараз НПЗ поставлено в нерівні умови у порівнянні з імпортерами.

 

"Справа в тому, що НПЗ повинні купити нафту на місяць, діставши з обороту значні кошти, переробити її, а потім тільки отримати віддачу, - говорить Юрій Корольчук. - Я вже не кажу про те, що експорт нафти з Росії обкладається митом більшим, ніж експорт нафтопродуктів. А це ставить НПЗ та імпортерів в нерівні умови".

Експерт відзначає, що останнім часом НПЗ модернізувалися власниками - зокрема, і Одеський, і Лисичанський НПЗ модернізували своє обладнання. Проте подальша модернізація зупиняється через нерівні умови роботи. "Сьогодні очевидно, що імпортери використовують різного роду податкові лазівки, щоб постачати пальне, яке має податкові пільги в Україні. Тому, бажання держави захистити свої НПЗ дуже правильне. Їх варто було б захищати і ввести спеціальне мито. Причому, це необхідно було зробити давно. Ще за президентства Віктора Ющенка, потрібно було захистити вітчизняні НПЗ, чому це було не зроблено - невідомо", - відзначає експерт Інституту енергетичних досліджень. Якщо ж власники НПЗ не отримають допомоги від уряду, зазначає Юрій Корольчук, то вони просто будуть змушені зупинити заводи, і це буде їхнє право.

За даними Міністерства енергетики та вугільної промисловості, у січні-квітні переробка нафтової сировини на НПЗ і ГПЗ України скоротилася на 28,9% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, до 2,7 млн ​​т. А обсяг переробки нафти у квітні знизився на 53,2% до квітня 2010 року, до 585,7 тис. т. Нагадаємо, за підсумками I кварталу переробка нафти у порівнянні з аналогічним періодом минулого року зменшилася на 17,1%.