Уряд та "Нафтогаз" погодили зменшення ціни на газ для населення

22 квiтня 19:47

Нова ціна встановлена на травень на рівні 8247 грн за тис. куб. м

 

НАК "Нафтогаз України" спільно з урядом розробили механізм визначення регульованої ціни, який дозволяє не тільки уникнути підвищення вартості газу для населення та теплової генерації з 1 травня 2019 року, але й зменшити її до кінцевого рівня у 8247 грн за тис. куб. м.

Такий рівень цін був узгоджений на нараді за участі прем'єр-міністра Володимира Гройсмана та голови правління "Нафтогазу" Андрія Коболєва.

Даний механізм передбачає наступний підхід до формування ціни: якщо ринкова ціна газу для промислових споживачів є нижчою за встановлену у постанові КМУ від 19.10.18 №867, ціна для населення відповідно знизиться. Якщо ж ринкова ціна газу для промисловості зросте понад визначений урядом рівень, то ціна для населення залишиться на цьому рівні.

Очікується, що зміни до діючих договорів на продаж газу між "Нафтогазом" та всіма контрагентами, які придбавають газ відповідно до вимог "Положення про покладення спеціальних обов'язків на суб'єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу" будуть внесені протягом травня поточного року.

Деякі кандидати в президенти змагалися, хто пообіцяє більше знизити ціну на газ. Але це зовсім не справа президентів. Ринок газу - єдиний вірний індикатор ціни. Дотримуватися цих правил покликані НКРЕКП і Антимонопольний комітет. Але поки діє постанова Кампіна про спецзобов'язання (ПСО), ринкової ціни не буде. Для населення і комунальних підприємств (ТКЕ).

Чи може втрутитися у вирішення цієї проблеми парламент і президент (ще діючий і вже обраний)? Неофіційно - так, наприклад, через комісію з відбору кандидатів в члнени енергорегулятора. Або через Кабмін. Але там "червоні прапорці" - домовленість з МВФ.

Раніше "Нафтогаз" заявили про те, що піднімуть ціну на газ для населення до 7184,8 грн (без ПДВ та транспортування), якщо Кабмін не скасує Положення про покладення спеціальних обов'язків.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман пригрозив відставкою главі НАК "Нафтогаз України" Андрію Коболєву, якщо держкомпанія до 24 квітня не повідомить про зниження ціни на газ до 8,55 грн за кубометр.

У свою чергу в Міністерстві енергетики заявили, що НАК "Нафтогаз України" зобов'язаний з травня знизити ціни на газ для населення, що передбачено постановою уряду №293.

3 квітня Кабмін доручив"Нафтогазу" продавати газ для потреб населення дешевше ціни на газ, яку встановлено для відпустки по спецзобов'язанням (PSO) – 8,55 грн/куб. м. В НАК заявили, що знизили ціну до 8,38 грн за куб м, тобто на 17 копійок.

Однак 16 квітня НАК "Нафтогаз України" заявив, що не зможе виконати постанову Кабінету міністрів про зниження ціни на газ для населення, оскільки має право продавати газ в тому числі і за ціною вищою від ринкової.

Як писало DT.UA, уряд велить "Нафтогазу" знизити ціни на газ для домогосподарств, НАК каже, що Кабмін сам створив умови, за яких це практично неможливо.

Детальніше про непорозуміння щодо ціни на газ між Кабмином та НАКом читайте в матеріалі Івана Гонти "Власність, ринок і ціна газу".