Уряд продовжив спецзобов'язання по газу для населення ще на місяць

29 серпня 14:04

Кабмін чекає результатів переговорів з МВФ.

 

Уряд продовжив дію спеціальних зобов'язань (PSO) з продажу природного газу для населення і теплокомуненерго (ТКЕ) за зниженою ціною до кінця вересня 2018 року, хоча прем'єр-міністр Володимир Гройсман не виключав підвищення цін. Таке рішення було прийнято на засіданні КМУ 29 серпня.

"Зараз тривають переговори з МВФ про приведення ціни на природний газ до рівня імпортного паритету. Тому, враховуючи завершення терміну дії положення (про спецзобов'язання – ред.), виникає необхідність у його продовженні", - наголошується в пояснювальній записці до постанови.

Раніше повідомлялося, постанова Кабміну №187 від 22 березня 2017 року передбачала, що спецзобов'язання з продажу газу для населення і ТКЕ будуть діяти до 1 квітня 2018 року, але пізніше уряд продовжувало їх дію кілька разів.

Україна в рамках співробітництва з МВФ зобов'язалася відмовитися від PSO і перейти до ринкових цін, але в 2017 році відмовилася від їх виконання.

Уряд продовжує переговори з МВФ щодо вимоги зрівняти ціну на газ для населення з більш високою ціною на газ для промисловості.

Планується, що місія МВФ прибуде в Київ для переговорів з урядом у вересні. На думку експертів, програма фінансування МВФ на 15,5 млрд дол. на межі зриву. Уряд у кращому випадку зможе домогтися про отримання 1,9 млрд.