Уряд посилить правила для одержувачів субсидій

13 лютого 23:54

За прострочення в один місяць або невеликий борг будуть позбавляти субсидії.

 

Мінсоцполітики суворіше контролюватиме оплату послуг ЖКГ при призначенні субсидій в новому опалювальному сезоні. Про це повідомив директор Департаменту державної соціальної допомоги Міністерства соціальної політики Віталій Музиченко.

За його словами, при заборгованості в 20 неоподатковуваних податком мінімумів (340 гривень - ред.) українці не зможуть претендувати на отримання субсидії, також субсидії будуть забирати, якщо прострочення по оплаті за послуги ЖКГ складе один місяць.

"Ми передбачили певну систему контролю за сплатою громадянами житлово-комунальних послуг. Як відомо, субсидії призначаються до кінця опалювального періоду. Тобто термін дії призначених зараз субсидій - до 30 квітня 2019 року. У травні при зверненні громадян щодо оформлення субсидій на наступний рік, або при визначенні права на отримання субсидій в автоматичному режимі, коли не потрібно окремо звертатися, органи соцзахисту населення будуть отримувати інформацію від постачальників послуг про наявність простроченої заборгованості", - повідомив Музиченко.

Як повідомлялося, в березні запрацюють два паралельних механізми монетизації субсидій - виплата коштів готівкою, перерахування коштів на картку, якими користувач повинен буде розплатитися за ЖКГ-послуги. У Кабміні спрогнозували, що середній розмір готівкової субсидії складе 1,5 тисячі гривень, кошти на оплату ЖКГ живими грошима отримають 3 мільйона 742 тисячі домогосподарств.

У бюджеті на 2019 рік передбачено 55 мільярдів гривень на субсидії, що на 18 мільярдів менше, ніж у минулому році. Детальніше про монетизацію субсидій читайте у матеріалі Юлії Самаєвої та Алли Котляр "Живими грошима" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".