Уряд Данії має намір заблокувати "Північний потік-2"

10 квiтня 09:10

Уряд Данії шукає можливість заборонити будівництво газопроводу виходячи з міркувань національної безпеки і пріоритетів зовнішньої політики.

 

Уряд Данії запропонував змінити законодавство країни, щоб отримати можливість заблокувати будівництво газопроводу Nord Stream 2 виходячи з міркувань національної безпеки і пріоритетів зовнішньої політики. Зараз таке блокування законно можливо тільки з екологічних причин, пише "Інтерфакс" з посиланням на Euronews.

Як заявило міністерство енергетики Данії, питання про газопроводі повинен бути також розглянуто Європейською комісією. Зараз у Брюсселя немає формальних підстав для розгляду цього питання.

Раніше глава правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв заявив, що Європейський Союз повинен заблокувати будівництво газопроводу "Північний потік-2", щоб не дозволити Кремлю заволодіти додатковими важелями економічного і геополітичного впливу на Німеччину, Польщу і Словаччину.

Раніше акціонери "Північного потоку-2" - російський "Газпром", а також європейські Engie, OMV, Shell, Uniper і Wintershall - вирішили відкликати подану в Польщі повідомлення про створення спільного підприємства для будівництва газопроводу. Планувалося, що європейські партнери "Газпрому" отримають по 10% акцій компанії Nord Stream 2, яка в даний час на 100% належить "Газпрому". Тепер консорціум шукає нову модель реалізації проекту.

Проект "Північний потік-2" передбачає будівництво двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд куб. м газу в рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини.