"Укрнафта" домагається через суд ліквідації матеріалів по справі АЗС "Привату"

04 грудня 13:57

Компанії групи "Приват" подали 24 позову в сім різних судів.

 

Компанія "Укрнафта" зажадала через суд зобов'язати АМКУ знищити частину матеріалів антимонопольного розслідування, яке проводилося відносно мережі АЗС групи "Приват", у складі якої 1625 станцій. Про це йдеться в ухвалі Окружного адмінсуду Києва від 22 листопада, пише enkorr.

Вимоги ґрунтуються на тому, що ці матеріали були отримані комітетом від Національного антикорупційного бюро (НАБУ), що, на її думку, є порушенням таємниці слідства.

"В ході розгляду справи АМКУ, як зазначає позивач ("Укрнафта") у позовній заяві, використовуються матеріали досудового розслідування по кримінальних проваджень, які розслідуються Національним антикорупційним бюро України. Це, на думку позивача, є порушенням таємниці досудового розслідування і втручанням в його права та права інших учасників справи", - йдеться в ухвалі суду.

Під іншими учасниками справи "Укрнафта" мова йде про 173 юридичні особи, які крім неї виступають відповідачами по антимонопольному розслідуванню. Частина з цих компаній у різні періоди часу управляли 1100 АЗС під брендами "Авіас", ANP, Sentosa та ін.

За даними Держреєстру судових рішень, НАБУ розслідує як мінімум дві кримінальні провадження щодо "Укрнафти". Перше зареєстровано 16 квітня 2015 р. під номером №42015000000000722 і стосується виведення коштів через нафтові аукціони, друге № 32015100110000105 від 28 квітня 2015 і стосується ухилення від сплати податків при операціях купівлі-продажу нафтопродуктів.

"Укрнафта" стверджує, що дані від НАБУ Антимонопольний комітет отримував поштою в серпні і вересні 2017 року.

Адміністративний суд відмовився прийняти позов до розгляду, посилаючись на відсутність у нього компетенції. Після відмови суду, "Укрнафта" подала новий позов, в якому просила визнати протиправними встановлені їй строки на подання письмових заперечень до 20 грудня 2018 р.

13 липня 2018 р. АМКУ затвердив попередні висновки у рамках цього розслідування, згідно з яким операторів 1625 АЗС групи "Приват" пропонується визнати винними у порушенні законодавства про економічну конкуренцію, а саме вчинення антиконкурентних узгоджених дій. Їм може загрожувати штраф до 10% від обороту за 2017 р. У разі "Укрнафти" - це 2,69 млрд грн.

Очікувалося, що остаточне рішення буде винесено до грудня 2018 р., але 13 листопада голова Антимонопольного комітету Юрій Терентьєв звинуватив групу "Приват" у спробах блокувати і затягнути розслідування за фактом вчинення ними антиконкурентних узгоджених дій.

Тоді він повідомив, що по одному з позовів компаній "Привату" суддя Адміністративного суду Києва заборонив комітету приймати рішення щодо розгляду справи по суті.

Загалом, за даними enkorr, було подано 24 позову з боку 10 компаній в сім різних судів.

Як писали для DT.UA Сергій Куюн, директор ТОВ "Консалтингова група А-95", і Віталій Крижевський, аналітик нафтогазового порталу enkorr, група "Приват" Ігоря Коломойського домагається від України в міжнародних судах 5,6 млрд дол. за експропрійований газ "Укрнафти". Газ у компанії забрала держава, і це факт. Але фактом є і те, що, керуючи "Укрнафтою" з 2003 року, група "Приват" також потрошила компанію.

Детальніше про махінації в роботі "Укрнафти" читайте в статті Сергія Куюна і Віталія Крижевского "Аміачний запах газової схеми" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".