"Укргазвидобування" розраховує наростити видобуток на 10% за рахунок підвищення закупівельних цін на газ

12 липня 15:49

Занижені ціни привели до того, що за підсумками першого півріччя видобуток газу знизився майже на 100 млн кубометрів порівняно з аналогічним періодом минулого року.

 

Споживачі купують газ у "Укргазвидобування" в 13,5 рази дешевше, ніж імпортний або видобутий приватними компаніями. Штучно занижені ціни змушують держкомпанію скорочувати обсяги видобутку палива.

Про це в статті для ZN.UA пише аналітик консалтингової компанії "Ньюфолк" Геннадій Кобаль.

Як відомо, річний обсяг виробництва "Укргазвидобування" перевищує 15 млрд кубометрів газу, що становить 75% всієї власного видобутку і 25-30% споживання в країні. Поряд з "Газпромом" (25,8 млрд кубометрів - імпорт в 2013 р.) "Укргазвидобування" є найбільшим постачальником газу на внутрішньому ринку. Але відмінність в тому, що "Газпром" заробляє на Україні, а "Укргазвидобування" несе збитки.

Ціноутворенням на газ займається Національна комісія держрегулювання у сфері енергетики (НКРЕ). Підхід для різних груп виробників і споживачів у цього національного регулятора різний. Так, ціна газу "Укргазвидобування" становить 419 грн (з ПДВ) і вже кілька років поспіль не змінюється. Та ж НКРЕ, виходячи з цін імпортного газу, визначає ціну для промислових підприємств в 5668,8 грн (з ПДВ) за тисячу кубометрів. За такою ціною приватні компанії і трейдери можуть продавати газ кінцевим споживачам, пише Геннадій Кобаль.

Раніше низьку ціну для держкомпанії пояснювали необхідністю тримати низьку ціну газу для населення, а з 1 травня ціни для населення значно зросли і становлять від 1182 до 4011 грн за тисячу кубометрів. Логічно було б підняти і ціну газу для "Укргазвидобування". Держкомпанія просить підвищити її до 890 грн (з ПДВ), що дозволило б покрити собівартість та забезпечити інвестиції у видобуток. Але в НКРЕ її поки не почули.

Як зазначає експерт, при ціні в 419 грн видобувати газ стає безглуздо. Тим більше, що НАК "Нафтогаз України" примудрився заборгувати "Укргазвидобуванню" за "дешевий" газ майже 3 млрд грн. У "Нафтогазу" боргів набагато більше, дефіцит компанії у поточному році оцінюється в 80 млрд грн. Так що не дивно, що частину своїх проблем НАК намагається перекласти на "Укргазвидобування".

За підсумками перших шести місяців 2014 р. видобуток газу знизився в порівнянні з аналогічним періодом минулого року майже на 100 млн кубометрів (1,2%), а нафти і конденсату - на 60 тис. т (21%).

Україна за певних умов може розраховувати на істотне зростання видобутку. За оптимістичними прогнозами, до 2020 р. можна збільшити видобуток до 30-35 млрд кубометрів, але для цього необхідно виконати кілька умов. Потенціал українського видобутку добре видно на прикладі приватних компаній. Високі ціни газу для приватників відкрили двері для інвестицій і технологій, і результат не змусив себе чекати. У 2013 р. незалежні газовидобувні компанії збільшили видобуток на 18%, а в першому півріччі 2014-го - на 32%.

Державні компанії "Укргазвидобування" і "Укрнафта", незважаючи на стагнацію і виснаження основних родовищ, теж мають значний потенціал для збільшення видобутку нафти і газу. За словами керівництва "Укргазвидобування", лише за рахунок підвищення закупівельних цін на газ до 890 грн (з ПДВ) за тисячу кубометрів компанія зможе додатково інвестувати у видобуток 3 млрд грн щорічно, що дозволить до 2016 р. збільшити видобуток на 10% - до 16,5 млрд кубометрів", - резюмував аналітик.

Подробиці читайте в свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна" у статті Геннадія Кобаля "Укргазвидобування" видихається". !zn

Читайте також:

Газ українського видобутку дістається "Нафтогазу" за ціною в 10 разів нижче ринкової

Суд зобов'язав "Нафтогаз" виплатити 930 млн гривень "Укргазвидобуванню"

Будемо з газом чи як?