"Укргазбанк" домовився з колишніми власниками про реструктуризацію кредитних боргів на 2,5 млрд грн

27 жовтня 07:17

Рекапіталізований державою «Укргазбанк» погодив з колишніми співвласниками банку - Василем Горбалем та Олексієм Омельяненком - протокол про реструктуризацію частини кредитів, виданих підконтрольним їм компаніям на суму близько 2,5 млрд грн.

 

«Сторони узгодили всі пункти, і тепер ми їх крок за кроком виконуємо», - повідомив "Коммерсантъ-Украина" перший заступник голови правління «Укргазбанку» Станіслав Шлапак.

За його інформацією, деякі кредити буде реструктуризовано, частину застав взято на баланс, а частину буде продано. У заставі знаходяться як земля та нерухомість, так і споруджувані об'єкти.

У результаті роботи з проблемною заборгованістю «Укргазбанк» розраховує через 6-8 місяців скоротити обсяг проблемних кредитів на суму близько 2,5 млрд грн. При цьому в банку повідомляють не весь розмір кредитного портфеля, виданого компаніям цих осіб (за даними видання, близько 70% від суми у 9,7 млрд грн), а також обсяг резервів під них і суму реструктуризації. Серед боргів, які списуються, виявляться і 1,1 млрд грн, раніше видані «Іпобанку».

Домовленість дозволить "Укргазбанку" скоротити резерви і показати прибуток у фінансовій звітності, яка піде на покриття збитків минулих періодів.

Незважаючи на значні витрати на формування резерву, поточна діяльність банку стала прибутковою ще до 1 серпня - 195 млн грн. "У песимістичному сценарії ми отримаємо за підсумками року 400 млн грн прибутку, в оптимістичному - 500 млн грн, - вважає С.Шлапак. - Наступного року, якщо не буде зовнішніх і внутрішніх шоків, ми можемо отримати 600-750 млн грн".

Це у свою чергу дозволить уряду підняти питання про повернення 10 млрд грн, вкладених в «Укргазбанк» з моменту початку рекапіталізації установи влітку 2009 року. Збиток банку з січня 2009 року по липень 2011 року склав 8,1 млрд грн.

У закладі вже почали оцінку своєї вартості. "Існують різні методи оцінки банків...За методикою оцінки капіталу «Укргазбанк» може коштувати близько 1,75-2,75 млрд грн", - говорить С.Шлапак. Він також висловив переконання, що установа може коштувати 10 млрд грн вже через чотири роки.

Втім, з урахуванням знецінення коштів державі мало повернути лише вкладені 10 млрд грн, хоча повернення навіть цієї суми під питанням, відзначають експерти. "Якщо ставитися до Укргазбанку як до фінансової інвестиції, необхідно враховувати її вартість з урахуванням фактору часу. Адже гроші сьогодні коштують набагато більше тих же грошей завтра", - неофіційно зазначив член правління одного з великих банків.

Якщо продаж «Укргазбанку» стратегічному інвестору виявиться неможливим, то у держави залишаються інші варіанти, наприклад - IPO або private placement акцій банку.