"Укренерго" повторно розрахувало ціни на електроенергію для промисловості

16 липня 12:15

При повторному розрахунку ціни не змінилися.

 

ДП "НЕК "Укренерго" провело повторний розрахунок ціни електроенергії у зв'язку з тим, що на сайті Кабінету міністрів з'явилася інформація про начебто некоректний розрахунок "Укренерго". Однак дані у розрахунках залишилися незмінними.

Зазначається, що для порівняння бралась ціна у червні поточного року як ціна для споживачів, у яких є АСКОЕ (автоматизована система комерційного обліку електроенергії) та за якою реалізовувало електроенергію ДП "Енергоринок". Для споживачів без АСКОЕ – по профілю споживання, за оптово-ринковою ціною ОРЦ, яка діяла протягом червня (1618 грн.).

В цих цінах також були враховані тарифи на передачу і диспетчерське управління, всі системні послуги, компенсація "зеленим" виробниками та інші складові. Тому бралася ціна відпуску з "Енергоринку" конкретному клієнту через його постачальника.

У новому ринку з 1 липня до середньозваженої ціни електроенергії додаються: для великих споживачів з АСКОЕ, що приєднані до мереж Укренерго, – тариф на передачу і диспетчеризацію, які встановлені постановами НКРЕКП № 954 та 955; для споживачів без АСКОЕ (по профілю) І класу напруги, приєднаних до мереж ОСР, додавався тариф на розподіл для І класу напруги; для споживачів без АСКОЕ (по профілю) ІІ класу напруги, приєднаних до мереж ОСР, додавався тариф на розподіл для ІІ класу напруги.

Читайте також: Кабінет міністрів спростував заяву Укренерго про зростання тарифів у новому енергоринку

Нагадаємо, 11 липня "Укренерго" провело прес-конференцію "Перші підсумки роботи нового ринку електроенергії". Один зі слайдів презентації демонстрував, як формується ціна на електроенергію для промисловості в новому ринку. При цьому керівник "Укренерго" Всеволод Ковальчук заявив, що ціна на електроенергію могла б бути на 15-20% нижче. Він додав, що висновки щодо роботи нового ринку та формування цін на ньому буде більш коректно розглядати за результатами місяця.

Також зазначалося, що помилка Кабмін у тому, що уряд поклав публічні спецзобовя'зання (PSO, Public Service Obligation) з постачання е/е для потреб населення з 1 липня 2019 року до 31 грудня 2020 року на державні енергогенеруючі компанії НАЕК "Енергоатом", АТ "Укргідроенерго" та оператора системи передачі "Укренерго".