"Укренерго" має бути незалежним оператором — голова компанії

19 листопада 12:29

Для балансування енергосистеми та забезпечення її операційної безпеки залишилося дати команду на розвантаження АЕС або короткочасно обмежити видачу потужності деяких ВЕС.

 

5 листопада був критичний день, коли в "Укренерго" вперше запровадили короткочасні обмеження видачі потужності ВЕС. Це відбувалося перед четвертою та шостою ранку після того, як було використано всі наявні можливості для балансування енергосистеми з боку ТЕС, зменшено до мінімальної потужності кожну одиницю енергоблоків ТЕС, які залишалися в роботі. І при цьому все одно залишалося 400 МВт перевиробництва електроенергії. Таким чином, для балансування енергосистеми та забезпечення її операційної безпеки в "Укренерго" не залишалося інших інструментів, крім того, щоб або дати команду на розвантаження АЕС (але це потребувало багато часу), або короткостроково обмежити видачу потужності деяких ВЕС.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Алла Єрьоменко. За її словами, відразу оператор отримав певні звинувачення через ЗМІ, що 5 листопада було обмежено ВЕС, щоб зберегти для імпортерів можливість імпортувати електроенергію і скомпрометувати в такий спосіб виробників на ВЕС. "Але ані наше законодавство, ані наші угоди про паралельну роботу і з країнами ЄС, і з Білоруссю та Росією не дозволяють нам в конкретний момент часу на наступну годину обмежувати імпортні або експортні операції, крім випадків, коли виводиться в аварійний ремонт генеруючий блок, лінія електропередачі або якесь інше обладнання", - пояснює голова "Укренерго" Всеволод Ковальчук.

За його словами, з країнами ЄС ми можемо скоригувати графіки імпорту/експорту за один день до фактичної поставки, а з РФ - за два дні. Тому 5 листопада "Укренерго" терміново прийняло рішення скоригувати графіки поставок з Білорусі на 6 листопада, і з РФ - на 7 листопада, щоб не порушувати умов наших договорів і не отримати можливих фінансових наслідків.

"Після цього ми отримали зворотне звинувачення - що "Укренерго" обмежує імпорт, захищаючи великих виробників з ВДЕ в Україні, зменшуючи потенційну конкуренцію", - говорить Ковальчук і акцентує увагу на тому, що "Укренерго" - оператор системи передачі, який не може виконувати політичні забаганки, якісь команди чи прохання політичних фігур або представників органів державної влади, і тим більше суб'єктів ринку.

Голова "Укренерго" вказує, що системний оператор буде перебувати під постійним політичним тиском, тиском преси, ми не зможемо приймати необхідні рішення. У нас існує багато суб'єктів, серед яких є впливові економічно і політично особи, і вони не хочуть відмовлятися від своїх можливостей впливати, а ми їм відмовляємо", - зазнача Ковальчук.

На його думку, усі мають усвідомити, що системний оператор повинен бути незалежним. Якщо в "Укренерго" думатимуть про політичні наслідки, або зберігатимуть генерацію на якихось окремих об'єктах, або підтримуватимуть імпорт на певному рівні, зважаючи на чиїсь бізнес-інтереси, і триматимуть для цього в енергосистемі резерви менші за нормативні, то у разі виникнення аварійної ситуації на якійсь з електростанцій у нас не буде резервів на завантаження та розвантаження енергоблоків. Тоді доведеться знеструмлювати значну кількість споживачів. І якщо зараз обмеження генерації, які були запроваджені, коштують великим бізнесам кілька десятків, максимум сотень тисяч євро, то наприклад обмеження на 100 МВт по споживанню зачепить близько 1 млн домогосподарств. І в "Укренерго" не вважають, що це є рівноцінним "обміном".

Детальніше про проблеми українського енергоринку читайте у статті Алли Єрьоменко "Енергоринок: дитячі хвороби чи спроби повернути ручне управління?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".