Україну на тристоронніх переговорах з транзиту газу представить глава МЗС

13 липня 09:23

В переговорах братимуть участь уповноважені від "Нафтогазу" та "Газпрому".

 

На тристоронніх переговорах з РФ та Європейським Союзом з транзиту газу делегацію України очолить міністр закордонних справ Павло Клімкін. У консультаціях 17 липня у представництві ЄС в Берліні також візьмуть участь міністр енергетики РФ Олександр Новак і представники "Нафтогазу" і "Газпрому". Про це йдеться в повідомленні на офіційному сайті Ради ЄС.

Як повідомляє "Інтерфакс-Україна", НАК "Нафтогаз України" на переговорах представить голова правління Андрій Коболєв.

За словами заступника голови Єврокомісії з Енергетичного союзу Мароша Шефчовича, тристоронній процес є найбільш ефективною платформою для пошуку вирішення газових питань і транзиту газу через Україну після 2019 року.

"ЄС взяв на себе зобов'язання сприяти цьому тристоронньому процесу, який в минулому виявився ефективним для досягнення відчутних і позитивних результатів", - йдеться в повідомленні.

Раніше "Газпром" заявив, що може зберегти транзит газу через Україну в розмірі 10-15 млрд куб. м в рік, якщо українська сторона доведе "Газпрому" економічну доцільність нового контракту.

Голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв вважає, що можливе припинення транзиту російського газу через Україну завдасть шкоди економіці країни в розмірі приблизно 3,5 мільярда доларів, що дорівнює майже 3% ВВП держави.

Також Коболєв сказав, що пропозиції "Газпрому" для обговорення з НАК "Нафтогаз України" є неприйнятними та є такими, що перебувають за межею фантазії. За словами Коболєва, на даний час переговори тривають.

5 березня "Газпром" заявив, що направив "Нафтогазу" повідомлення про початок розірвання контрактів у суді.