За скасування «зимового» часу українцям доведеться заплатити від 82 до 500 грн

12 жовтня 12:16

Скасування Верховною Радою природного «зимового» часу потягне за собою перепрограмування всіх лічильників електроенергії в країні, що може вилитися населенню у чималу «копієчку».

 

Зокрема, як повідомив начальник управління НКРЕ Владислав Попович, таке рішення депутатів більшості призвело до виникнення великих проблем у сфері комерційного обліку електроенергії в оптовому і роздрібному ринку.

«Рішення Верховної Ради захопило зненацька енергетиків в цьому аспекті, оскільки фактично увесь оптовий ринок здійснює облік погодинно, лічильники фактично всі прив'язані до часу. Відповідно, прийняті зміни вимагають перепрограмування всіх лічильників, що фізично неможливо виконати у термін до 30 жовтня. Лічильники, не зважаючи на рішення Ради, 30 жовтня перейдуть на зимовий час», - зазначив він.

Зараз є інформація, наголосив чиновник НКРЕ, що багато обленерго дають приписи для споживачів щодо термінового перепрограмування лічильників. А це 13 тисяч таких точок обліку на оптовому рівні, та 200 тис. на рівні роздрібного ринку.

«Це рішення потягне за собою значні витрати на перепрограмування – 82 грн на один лічильник, при тому, що частина з них не підлягає перепрограмуванню і потребує заміни. При цьому деякі обленерго просять до 500 грн за перепрограмування обладнання», - повідомив В.Попович.

Якщо частину лічильників вдасться перепрограмувати, а частину ні, година розбалансу по комерційному обліку – це значні втрати. При цьому на сьогодні не можна прогнозувати, які будуть наслідки для системи комерційного обліку оптово-роздрібного ринку, підкреслив представник НКРЕ.

Крім того, рішення Верховної Ради призведе до економічних втрат та спричинить труднощі функціонування банківських систем та міжнародних транспортних перевезень.