Українці почали масово скуповувати долари

14 сiчня 12:22

В Україні знову піднявся ажіотаж навколо долара США. У жовтні українці купили іноземної валюти на 3,2 мільярда долара, а продали - всього на 1,34 мільярда доларів. Обсяг готівкового долара поза банківською системою тільки за один місяць збільшився на 1,87 мільярда доларів.

 

В Україні знову піднявся ажіотаж навколо долара США. У жовтні українці купили іноземної валюти на 3,2 мільярда долара, а продали - всього на 1,34 мільярда доларів. Обсяг готівкового долара поза банківською системою тільки за один місяць збільшився на 1,87 мільярда доларів.

Востаннє українці купували валюту в таких обсягах у кризовому листопаді 2008-го. Тоді населення скупило на 2,3 мільярда доларів більше, ніж продало. Але якщо два роки тому більшість громадян стояли в чергах і були переконані у неминучому краху гривні, то зараз девальваційні очікування - це тільки одна з причин, але не головна.

Основним фактором валютного ажіотажу в Україні експерти називають активну тінізацію бізнесу через адміністративний тиск, який посилюється.

Ситуація на вітчизняному валютному ринку посилюється тим, що жовтень став другим місяцем поспіль, коли населення активно скуповувало долар та інші валюти. У вересні сальдо між купівлею та продажем становило 1,61 мільярда доларів.

За два останні місяці з банків «пішло» валюти на 34% більше, ніж за перші вісім місяців 2010 року разом узяті (відтік валюти за січень-серпень - 2,59 мільярда доларів, а за вересень-жовтень - 3,48 мільярда доларів- ред.).

Поширена причина збільшення інтересу населення до долара - збільшені девальваційні очікування. Починаючи з вересня баланс сил на міжбанку змінився: попит на долар почав перевищувати пропозицію. Національний банк відновив інтервенції, і через його участь за два осінні місяці курс долара в Україні зріс дуже незначно, на 8 копійок - до 7,965 гривні за долар (купівля на міжбанку).

«Ми вважаємо, що НБУ повністю контролює ситуацію і не дозволить до кінця року курсу долара вийти за межі 8 гривень. Однак навіть натяк на послаблення гривні породив масу спекулятивних прогнозів про те, що долар в найближчому майбутньому може зміцнитися і до 9, і до 12 гривень за долар. Швидше за все, такі розмови змусили значну частину населення переводити свої готівкові заощадження у валюту», - коментує директора аналітичного департаменту інвесткомпанії Astrum Investment Management Олексій Блінов.

Одним страхом девальвації гривні не можна пояснити «відхід» із банків майже 3,5 мільярда доларів лише за два місяці. Ще одним чинником стрімко збільшеного попиту на валюту експерти називають Податковий кодекс, а точніше - активну підготовку бізнесу до його прийняття.

«Останній варіант Податкового кодексу значно ускладнює життя підприємцям, які працюють за спрощеною системою оподаткування. Тому не виключено, що бізнес активно запасається готівкою, доларовими ресурсами, готуючись перевести свою діяльність у тінь після набуття чинності нового кодексу (у разі його прийняття Верховною радою, набуде чинності з 1 січня 2011 року)», - стверджує президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. Експерт пояснює, що готівковий долар в Україні традиційно є універсальним розрахунковим засобом для тіньового бізнесу.

Ще однією причиною збільшення попиту на долар з боку бізнесу підприємці називають подорожчання послуг із «переведення в готівку». «За останні півроку вартість «обналу» зросла у п'ять-сім разів - до 10-15% від суми. Силовики підминають під себе цей бізнес, і є думка, що в майбутньому буде ще дорожче. Тому багато фірм, особливо ті, що отримали і продали ПДВ-облігації, поспішають вийти в кеш», - розповів виданню на умовах анонімності керівник будівельної компанії.

За матеріалами Дело