Український бізнес представив ТОП-10 пріоритетів-вимог до майбутньої влади

08 лютого 12:10

 

7 лютого Українська рада бізнесу (УРБ) і Союз українських підприємців (СУП), які об'єднали 73 бізнес асоціації і більше 35 тис. підприємств в Національну бізнес-коаліцію, презентували ТОП-10 пріоритетів, які нова влада може взяти в основу своєї майбутньої програми з реформування економіки України. За словами члена Наглядової Ради УРБ Софії Арасланової, ТОП-10 - це консолідований погляд бізнесу на першочергові реформи, а передача бачення бізнесу кандидатам у владу не є передвиборчим проектом, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Наша адженда не виникла сьогодні чи вчора. Це робота, яку я і мої колеги здійснюємо з бізнес-спільнотою щодня вже близько 4-х років. Це важливий шлях і можливості, які допоможуть досягти реальних результатів. Ми плануємо, щоб ТОП-10 став програмою майбутнього уряду і парламенту", - сказала Арасланова.

За її словами, на швидкі практичні результати від поточного парламенту бізнес-середовище не розраховує. Оскільки, багато напрацювань бізнесу так і залишилися невирішеними. Першою позицією в ТОП-10 визначено вимогу замінити податок з прибутку на податок на виведений капітал. На думку в.о. виконавчого директора СУП Тетяни Паламарчук, ця реформа вкрай важлива для деофшоризаціі економіки.

"Ця ініціатива об'єднує дуже широке коло бізнесу, який бачить в ній багато позитивних моментів для свого розвитку. Це і спрощення адміністрування податків, і кардинальна зміна парадигми ставлення до прибутку бізнесу, який зможе вкладати прибуток у розвиток", - зазначила Паламарчук.

Ще одним не менш важливим пунктом, за словами Софії Арасланової, є "інституційна реформа перевіряючих і контролюючих органів: запровадження персональної відповідальності, ризикоорієнтованого підходу до перевірок, проведення відкритих конкурсів на керівні посади".

"Найбільше бізнес хвилює тиск перевірок контролюючих структур. Досі не проведена інституційна реформа ДФС. Контролюючих органів більше 20-ти, а перевірки мають каральний характер. Всі вони швидше кількісні, ніж якісні. Ні для кого не секрет, що і понині існує план зі штрафів. Чиновник, який виходить на перевірку, вже розуміє, що штраф так чи інакше буде накладено на підприємця. Не існує персональної відповідальності чиновників, що не дозволяє бізнесу в суді відшкодовувати збитки від неправомірних дій контролерів", - пояснила Арасланова.

Надія Бедричук, член Наглядової ради УРБ прокоментувала пункт ТОП-10, що стосується сприяння легальному мікро- і малому підприємництву. За її словами, попри те, що спрощеною системою оподаткування зловживають, її необхідно зберегти, бо в усьому світі малий і середній бізнес є ключовим джерелом наповнення державного бюджету.

"Сьогодні в парламенті зареєстрований законопроект, який поверне правила, які існували до 2017 року. Йдеться про те, щоб так звані "сплячі" ФОПи не платили єдиний соціальний внесок, якщо вони не ведуть підприємницьку діяльність, - розповіла Бедричук. За її словами, це вагомий крок назустріч малому та середньому бізнесу з боку держави.

Член Наглядової ради УРБ Олександр Громико зі свого боку закликав терміново реформувати Митницю. Окремий пункт про це є в ТОП-10 пріоритетів бізнесу. За словами Громико, потоки контрабанди в Україну сьогодні закривають всі можливості для вітчизняних виробників конкурувати з імпортом на внутрішньому ринку.

"Навіть в Зімбабве конфіскують товар без документів. Тому, що вважається, що він вкрадений. У нас є клієнт із Зімбабве і він повірити не може, що в Україні можливо безпечно переміщати, зберігати на складах і продавати товар без документів про його походження. Необхідно змінювати цю систему", - резюмував Громико.

В УРБ і СУП заявили, що будуть спілкуватися з усіма представниками передвиборчих штабів кандидатів у президенти, а також з політичними силами, які планують брати участь у парламентських виборах. За словами С.Арасланової, ця робота буде системною і довгограючою. Бізнес планує, що ТОП-10 пріоритетів кандидати у владу візьмуть в свої передвиборчі програми та реалізують в перший рік після перемоги на виборах.

Від Національної бізнес Коаліції виступили учасники Української Ради Бізнесу і Союзу українських підприємців. Партнерами проекту є Національна платформа малого і середнього бізнесу.