Українські компанії за три тижні вичерпали квоти на експорт меду в ЄС

22 сiчня 19:33

Україні стає тісно в обмежених ЄС рамках.

 

Українські компанії всього за три тижні від нового року вичерпали квоти на мед, які на 2020 рік було збільшено до 6000 тонн на рік. Про це повідомляє Євроінтеграційний портал.

Крім того, на 72% використані квоти на імпорт солоду і пшеничної клейковини, на 67% вичерпали квоти на виноградний та яблучний соки, на 28% - використані квоти на цукор, 25% - на м'ясо птиці та напівфабрикати та на 20% на яйця і альбуміни.

З початку 2020 року українські експортери використовують можливості 19 з 40 тарифних квот в рамках поглибленої і всеосяжної зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.

Загалом на цей рік Євросоюз трохи збільшив квоти для 18 сільськогосподарських позицій. Серед них - м'ясо птиці (з 19,2 тисячі тонн до 20 тис. тонн) і яйця (з 2,7 тисячі тонн до 3 тисяч тонн).

Зазначимо, що за підсумками 2020 року Україна увійшла до топ-3 європейських експортерів продукції АПК. Уряд розраховує на збільшення квот і спрощення митних процедур з ЄС, оскільки в 2019 році Україна повністю вичерпала квоти на постачання 32 одиниць продукції, в 2017 році - на 26 видів продукції були вичерпані квоти.

Офіційно Україна виробляє 70-75 тис. т меду, а неофіційно - близько 100 тис. т, що складає 5-6% світового виробництва. Приблизно половину обсягів меду відправляємо за кордон. За найнижчими цінами... Докладніше читайте у статті Романа Якеля "Медовий демпінг" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".