Українська сім'я витрачає на харчування 277 гривень в день — опитування

07 квiтня 23:10

40% українців не мають заощаджень для того, щоб пережити карантин.

 

Після введення в Україні карантинних заходів 90% українців відчули ті чи інші проблеми, пов'язані з цією ситуацією. Найчастіше до таких проблем вони відносять турботу про здоров'я близьких (30%) і фінансові труднощі, пов'язані з втратою джерел доходу (30%). Рідше серед проблем згадуються страх заразитися коронавірусом (17%), тривога через невизначеність поточної ситуації (15%), складнощі самоізоляції (15%), дефіцит деяких товарів (14%) та інші. Про це свідчать дані опитування компанії R&B Group.

Зокрема, 68% українців не встигли підготуватися до карантину (зробити запаси їжі). Серед тих, хто зробив запаси - 56% опитаних вказали, що запасів вистачить на два тижні карантину. В запас українці частіше купують бакалійні вироби (28% опитаних), 8% купують м'ясо і стільки ж надають перевагу овочам і фруктам.

Перехід до режиму карантину поставив значну частину населення країни в складне матеріальне становище. Справа в тому, що майже 40% українців не мають жодних заощаджень, які дозволили б їм пережити цей період, а ще приблизно третини (32%) накопичених заощаджень може вистачити не більше ніж на 1 місяць проживання в нинішніх умовах. При цьому, за оцінками опитаних, середньостатистичній українській сім'ї потрібно 277 гривень на один день харчування і 8826 гривень для того, щоб прожити місяць.

На думку більшості опитаних (60%), через 3 найближчі місяці матеріальне становище їхніх сімей, більшою чи меншою мірою, погіршиться.

Дослідження проводилося 28 березня - 3 квітня: соціологи опитали 1400 українців старше 18 років.

Раніше повідомлялося про те, що без роботи під час карантину залишилися 40 тисяч українців. Тільки в столиці без роботи залишилися 500 тисяч киян.У сфері ресторанного бізнесу позбулися робочих місць 160 тисяч осіб, 2500 закладів повністю припинили діяльність, а 30 тисяч закрилися на карантин.

За даними опитування, 51% підприємств зможуть протриматися місяць в умовах карантину. 70% українців економічно постраждали через введення карантинних обмежень. 38% українців відзначили зменшення регулярного доходу сім'ї, 16% - повну втрату доходу, 14% - втрати роботи, 10% - фінансові збитки.

Україні необхідно міняти модель боротьби з коронавірусом - враховуючи, що масові звільнення та банкрутства теж мають свою ціну, вимірювану в людських життях, які раніше часу забирають хвороби, пов'язані з бідністю і стресом, браком коштів на лікування, нормальне харчування і здоровий спосіб життя, а також підвищення рівня злочинності. Докладніше про наслідки жорстких карантинних мір читайте в статті Олега Гетьмана "Зміна моделі протидії вірусу" на сайті ZN.UA.