Україні потрібно виплатити за боргами з резервів близько $ 7,4 млрд - НБУ

05 лютого 18:01

Нацбанк очікує зростання резервів.

 

Україні в 2018 році необхідно виплатити з міжнародних резервів близько $ 7,4 млрд за зобов'язаннями в іноземній валюті, у тому числі перед Міжнародним валютним фондом (МВФ), повідомляє прес-служба НБУ.

У той же час регулятор очікує зростання міжнародних резервів у 2018 році.

"Очікувані надходження валюти, які спільними зусиллями забезпечать уряд і НБУ, з надлишком компенсують майбутні витрати і навіть дозволять продовжувати нарощувати резерви, як і в попередні роки. Ми прогнозуємо, що резерви зростуть до кінця 2018 року до $ 20,5 млрд, тобто на 9%, або $ 1,7 млрд", - відзначили в прес-службі.

Важливу роль у подальшому нарощуванні валютних резервів повинно зіграти продовження співпраці з МВФ, зазначає Нацбанк. У цьому році від Фонду може надійти фінансування на $ 2 млрд. Крім того, очікується залучення урядом від інших міжнародних фінансових організацій $ 1,2 млрд.

Іншим джерелом поповнення резервів стануть надходження від розміщення урядом єврооблігацій на $ 2,5 млрд і викуп надлишку валюти на міжбанківському валютному ринку.

"У 2018-2020 роках уряд і НБУ повинні виплатити за зовнішніми боргами $ 16 млрд, і пік виплат припадає саме на 2019-2020 рр. Національний банк сподівається, що Україна зможе виконати взяті на себе зобов'язання за програмою співпраці з МВФ і пройти через наступні два роки без суттєвого скорочення міжнародних резервів", - пише прес-служба.

Раніше Юлія Самаєва у статті для DT.UA писала, що відсутність фінансової підтримки МВФ ускладнить рефінансування понад $ 20 млрд держборгу з термінами погашення у 2018-2020 роках А виліт з програми Фонду закриє доступ України на зовнішні ринки запозичень, не дозволивши знайти там відсутні кошти.

Детальніше про взаємодію України з МВФ читайте у матеріалі Юлії Самаевой "Пастка для переможця" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".