Україні потрібно переглянути витрати держбюджету через його дефіцит - Fitch

14 серпня 10:47

До держбюджету необхідно внести зміни через цільові показники дефіциту держбюджету.

 

У рамках співробітництва України з Міжнародним валютним фондом залишаються невирішеними питання змін до держбюджету-2018 через його істотний дефіцит, а також коригування тарифів на газ для населення. Про це пише видання "Слово і діло" з посиланням на дані рейтингового агентства Fitch Ratings.

"У другому кварталі 2018 року показники прибутковості держбюджету покращилися, але, ймовірно, знадобиться перегляд рівня витрат для досягнення цільового показника дефіциту", - повідомляють аналітики агентства.

У Fitch додали, оскільки український уряд ще на місяць залишив незмінними ціни на газ для населення, то переговори з МВФ щодо формули тарифів все ще тривають.

При цьому в агентстві уточнили, що в подальшому "можливі ускладнення в переговорах з політичних міркувань", враховуючи наближення опалювального сезону і виборів в 2019 році.

13 серпня міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings вбачає високу залежність кредитоспроможності України від фінансової підтримки Міжнародного валютного фонду. Зволікання у відновленні співпраці з Фондом - джерело невизначеності для економіки країни.

Як пише в своїй статті для DT.UA Павло Гайдуцький, у 2000-2004 рр. Україна зовсім не брала кредити у МВФ, а взяті раніше (4,3 млрд дол.) повністю погасила. За 2005-2009 рр. у МВФ були запозичені 10,6 млрд дол., а за 2014-2017 рр - ще 12 млрд. Всього за 13 років (2005-2017 рр.) Україна отримала від МВФ 26,6 млрд дол. Це в шість разів більше, ніж за попередні 13 років (1991-2004).

Повідомлялося, що Україні в найближчі роки буде потрібно новапрограма підтримки Міжнародного валютного фонду. Великі ризики пов'язані із зовнішніми платежами країни – ймовірно, що необхідно буде перекредитувати 100% зобов'язань.

Детальніше про порівняння розвитку української економіки в різні періоди читайте в матеріалі Павла Гайдуцького "Сага про українські реформи" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".