Україні потрібна буде нова програма з МВФ для "латання дірок"

22 травня 10:15

Країна може зіткнутися з дефіцитом фінансування на $ 5,5 млрд.

 

Україні в найближчі роки буде потрібно нова програма підтримки Міжнародного валютного фонду. Існують великі ризики, які пов'язані з зовнішніми платежами країни – ймовірно, що необхідно буде перекредитувати 100% зобов'язань. Так вважають експерти Інституту міжнародних фінансів (Institute of International Finance, IIF), повідомляє Reuters.

Новий аналіз базується на тому, що ситуація в Україні буде нестійкою в більш довгостроковій перспективі.

Експорт зараз становить приблизно половину рівня 2008 року, економічне зростання - 2,5-3,0% на рік; в той же час, плата за енергетичний імпорт збільшується слідом за зростанням світових цін на нафту і газ.

Найбільший ризик пов'язаний із зовнішніми платежами України. Щоб Київ відчував себе "комфортно" необхідно перекредитувати всі 100% кредитів країні.

Як відзначають в IIF, в минулому році рівень рефінансування боргу - rollover - склав 85%. Якщо він впаде до 75%, то країна в 2019 році зіткнеться з дефіцитом фінансування на суму $ 5,5 млрд.

"Якщо приплив капіталу істотно не збільшиться, Україні, ймовірно, буде потрібно нова підтримка МВФ в найближчі роки", - сказав аналітик IIF.

"Сукупний дефіцит фінансування на 2019-2021 роки може досягти $ 16,5 млрд, або 90% міжнародних резервів, у разі сценарію, при якому рефінансування буде на низькому рівні", - вважають в IIF.

Поточна програма МВФ України завершиться наступного року. До теперішнього часу країна отримала $ 8,4 млрд із передбачених на чотири роки $ 17,5 млрд.

Загальна сума короткострокового боргу України скоротилася, а резерви більш ніж подвоїлися за час дії програми. Однак ці процеси можуть стати зворотними після її завершення, вважають експерти.

За період до 2021 року Україна повинна заплатити $ 20 млрд за боргами МВФ та іншим кредиторам "офіційного сектора". Доходи уряду також будуть скорочуватися, оскільки новий трубопровід дає Росії можливість транспортувати паливо в обхід України, тобто не платити Києву за транзит.

Повідомлялося, що Україна може отримати черговий транш кредиту МВФ у два млрд доларів вже в травні-червні цього року.

На думку автора DT.UA, відсутність фінансової підтримки МВФ ускладнить рефінансування понад $ 20 млрд суверенного і гарантованого державою боргу з термінами погашення у 2018-2020 роках. А виліт з програми Фонду закриє доступ України на зовнішні ринки запозичень, не дозволивши знайти там відсутні кошти.

Детальніше про взаємодію України з МВФ читайте у матеріалі Юлії Самаєвої "Пастка для переможця" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".