Українці розмитнили "євроблях" на понад 10 мільярдів гривень - ДФС

14 лютого 17:40

Найбільше авто з європейськими номерами оформили 13 лютого.

 

У період з 25 листопада по 13 лютого українці розмитнили 161 тисячу автомобілів на єврономерах, повідомила Державна фіскальна служба України. Загалом за розмитнення власники "євроблях" сплатили понад 10 мільярдів гривень.

"Громадяни активно користуються можливістю оформити за пільговою ставкою акцизного податку свій транспортний засіб, який ввезено на митну територію України. Так, з 25 листопада 2018 року по 13 лютого (включно) 2019 року було здійснено митне оформлення майже 161 тис. таких автівок. За них власники сплатили 10,1 млрд грн платежів", - повідомили в ДФС.

Зазначено, що з кінця січня різко зросла кількість оформлених авто, так як вже спливає термін пільгового розмитнення. Найбільшу кількість "євро блях" розмитнили 13 лютого – майже вісім тисяч автомобілів.

За даними ДФС, із загальної кількості оформлених авто 101,5 тисяч мають іноземну реєстрацію та були завезені в Україну з 1 січня 2015 року, коли нові правила ввезення "євро блях" ще не набули чинності. Такі автомобілі перебувають у митних режимах тимчасового ввезення або транзиту. За їхнє оформлення власники заплатили понад 6,3 млрд грн..

"Із цієї кількості майже 86,8 тис. – це ті автомобілі, які перебували на митній території України з порушенням вимог Митного кодексу України. За них власники добровільно сплатили 737,6 млн грн (8500 за кожне авто). Це звільнило їх від адміністративної відповідальності за недотримання вимог митних режимів при ввезенні транспортного засобу з іноземною реєстрацією, строки та умови ввезення якого не дотримані", - підсумували в ДФС.

Нагадаємо, пільговий період митного оформлення автомобілів на єврономерах закінчується 22 лютого. Після 22 лютого 2019 року власники авто платитимуть за оформлення повну ставку акцизу, а з травня цього року до порушників митних режимів "транзит" і "тимчасове ввезення" правоохоронці почнуть застосовувати жорсткі фінансові санкції аж до конфіскації транспортного засобу.

Упродовж 90 календарних днів з дня набуття чинності Закону України "Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України" до акцизного податку щодо легкових автомобілів застосовується коефіцієнт 0,5. Він діє у разі ввезення одного легкового автомобіля однією фізичною особою для власного використання. Пільговий період триває 90 календарних днів з дня набуття чинності відповідним законом, а саме – до 22 лютого 2019 року.