Українці отримають у березні "живі гроші" на оплату комуналки

07 лютого 00:10

У березні стартує монетизація субсидій для понад трьох мільйонів українців.

 

В уряді на засіданні в середу ухвалили рішення про запуск у березні цього року програми монетизації субсидій, яка дозволить українцям отримати "живі гроші" на оплату комунальних послуг. Паралельно діятиме друга програма монетизації, за якою субсидіанти зможуть отримати виплати готівкою за невикористані послуги.

Так, всі, кому призначена субсидія з 2018 року, отримають у березні готівку для оплати комунальних платіжок за лютий 2019 року. Відповідно, у квітні прийдуть кошти для розрахунку за спожиті у березні послуги, у травні - за квітневу комуналку.

Вся субсидія "старим" субсидіантам буде перерахована грошовим переказом через державний Ощадбанк, а пенсіонерам виплатить Пенсійний фонд одночасно з пенсією. В середньому розмір виплат складе 1,5 тис. грн. За даними міністра соцполітики Андрія Реви, на отримання монетизованих субсидій претендують 3 мільйона 742 тисячі домогосподарств.

Для отримання грошового переказу необхідно буде звернутися до найближчого відділення Ощадбанку і надати паспорт та ідентифікаційний код. Одночасно з виплатою грошового переказу кожному одержувачу субсидії буде відкрито персональний банківський рахунок, на який буде перераховуватися сума субсидії у квітні і травні. Пенсіонери, які отримують пенсійні виплати через інші банки, зможуть зняти свою субсидію безпосередньо в банкоматі цього банку. Тим, у кого немає пенсійної картки, субсидію разом з пенсією доставить Укрпошта.

Починаючи з травня 2019 року буде здійснено перепризначення субсидії на новий рік.

Для прикладу. Якщо сім'я отримує щомісяця від держави субсидію в розмірі 1600 гривень, а платіжка за газ у лютому прийде на 1100 гривень, 500 гривень залишиться їй на власні потреби або для оплати рахунку, скажімо, за воду чи електроенергію. Тобто, суть нового механізму полягає в тому, що домогосподарство буде отримувати підтримку від держави у вигляді субсидії готівкою і далі зможе самостійно розраховуватися за спожиті послуги, а зекономлені кошти використати на свій розсуд. Таким чином, таке поняття як обов'язковий платіж скасовується.

Раніше повідомлялося, що видача субсидій перед виборами є підкупом виборців. "За місяць до дня голосування людям видадуть субсидії готівкою. Знаючи, що при нинішньому фінансовому стані і платіжної дисципліни ці кошти до оплати рахунків за газ не дійдуть, адже людям не вистачає грошей на продукти і ліки... Всю цю ганебну історію медійно подають як системну реформу, як турботу про добробут людей і як незаперечний успіх кандидата на другий термін. Підсумок. Брехня і фальш. Реформаторська імпотенція, завершена провалом. Спроба підкупу виборців, щоб залишитися при владі. Найголовніше - громадяни (виборці) від таких ігрищ влади постраждають подвійно!", - повідомив лідер політичної партії "Громадянська позиція", кандидат у президенти Анатолій Гриценко.

Чи вдасться отримати реальну економію у вигляді 1,8 млрд кубометрів газу в рік від впровадження з 2019-го нової схеми розрахунків за спожиті газ та електроенергію? Детальніше читайте у статті Людмили Симонової "Урізана монетизація" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".