Україна у грудні сповільнила темпи експорту зерна

20 грудня 09:14

Україна за станом на 19 грудня 2011 року експортувала 8,1 млн тонн зернових культур.

 

Як повідомив журналістам начальник департаменту економіки та розвитку ринків АПК Міністерства аграрної політики і продовольства України Сергій Кваша у вівторок, 20 грудня, Україна експортувала, зокрема, 2,3 млн тонн пшениці, 3,8 млн тонн кукурудзи, 830 тис. тонн ріпаку.

Він також зазначив, що кукурудза продовжує залишатися культурою, яка переважає в експорті: у листопаді з 2,14 млн тонн експорту зернових було експортовано 1,718 млн тонн кукурудзи, або 78% всього експорту зернових.

"Міністерство проводить зустрічі з кількома світовими трейдерами з питання акуратного поводження з продовольчим зерном. На наш погляд ці домовленості виконуються і, зокрема, експорт продовольчого зерна у листопаді склав всього 220 тис. тонн", - сказав він, зазначивши, що це досить низький показник.

С.Кваша наголосив, що для міністерства важлива кооперація зі світовими зерновими трейдерами оскільки "стан озимих є досить складним".

"Щодо продовольчого зерна: у продовольчій безпеці має бути солідарна позиція виробників, експортерів і держави", - сказав С.Кваша.

Нагадаємо, за даними Мінагропроду, на 1 грудня експорт зерна склав 6,919 млн. При чому, як заявляв С.Кваша, за листопад Україна змогла вперше пройти двохмільйонний рубіж і експортувати 2,15 млн тонн, що є найкращим показником з початку маркетингового року. Таким чином можна спрогнозувати, що у грудні Україна навряд чи зможе наростити темпи екпорту зерна до рівня минулого місяця.

Усього в цьому маркетинговому році Україна планує експортувати 27 млн ​​тонн зерна.