Україна почала процедуру вступу до Європейської асоціації зрідженого газу

23 вересня 10:44

У п'ятницю, 23 вересня, під час Другої міжнародної конференції з питань розвитку та функціонування українського ринку зрідженого газу LPG Ukraine-2011 Українська асоціація зрідженого газу офіційно подала заявку на вступ до Європейської асоціації зрідженого газу AEGPL на правах повноправного члена.

 

З боку Української асоціації зрідженого газу документ підписав президент Сергій Півень, з боку AEGPL - генеральний директор асоціації Алан де Грів.

Як заявив в інтерв'ю ZN.UA генеральний директор Європейської асоціації зрідженого газу Алан де Грів, до сьогоднішньої події сторони пройшли шлях довжиною в рік.

«І я сподіваюся, що до кінця поточного року Українська асоціація зрідженого газу стане повноцінним учасником Європейського газового товариства, - додав Алан де Грів. - У мене була можливість оцінити якість членства в Українській асоціації зрідженого газу, і динаміка розвитку цього ринку говорить про те, що спільними зусиллями нам вдасться більш плідно розвивати ринок зрідженого газу як в Україні, так і в Європі».

У свою чергу президент Української асоціації зрідженого газу Сергій Півень зазначив, що Україна є одним з найбільших ринків зрідженого газу Європи, який продовжує рости і розвиватися, «і тому наша участь в європейській професійній асоціації - це ще одна ознака зростаючої значущості газу як економічного й екологічного моторного палива».

Згідно з процедурою, керівний комітет Європейської асоціації зрідженого газу на засіданні 20 жовтня 2011 року у Брюсселі розгляне заявку Української асоціації і, швидше за все, направить рекомендації Генеральній асамблеї асоціації для прийняття України на правах повноправного партнера. Засідання Генеральної асамблеї Європейської асоціації зрідженого газу відбудеться 1 грудня 2011 року у Брюсселі.

Українська асоціація зрідженого газу заснована у 2007 році. Метою створення асоціації є розвиток ринку пропан-бутану в Україні. Обсяг українського ринку зрідженого газу в поточному році очікується на рівні 800 тис. тонн. На 2012 рік експерти та учасники ринку прогнозують хоч і незначне, але все ж збільшення обсягу ринку - до 850-900 тис. тонн.

Європейська асоціація зрідженого газу AEGPL об'єднує 25 національних асоціацій LPG, в яких представлені провідні постачальники зрідженого газу, а також виробники галузевого обладнання.

В даний час завдяки зусиллям Європейської асоціації зрідженого газу серед різних видів палива в Європі, де чітко квотується і підлягає високому оподаткуванню моторне паливо, зріджений газ як автомобільне паливо практично постачається за нульовою ставкою. Хоча сьогодні і робляться спроби збільшити ставку до 400%, AEGPL сподівається, що завдяки спільним зусиллям учасників асоціації та представників Єврокомісії вдасться утримати ставку на мінімальному рівні або домогтися пролонгації дії нульової ставки.

На сьогодні у середньому в Європі літр зрідженого газу коштує 2 євро.