Україна - 145-а у світі за умовами для бізнесу

14 сiчня 12:21

Україна займає 145 місце (серед 183 країн) за сприятливістю умов для підприємницької діяльності. Про це свідчать результати чергової (восьмої за рахунком) доповіді «Ведення бізнесу-2011» (Doing Business-2011), яку опубліковану сьогодні (4 листопада) у Вашингтоні групою Світового банку.

 

Україна займає 145 місце (серед 183 країн) за сприятливістю умов для підприємницької діяльності. Про це свідчать результати чергової (восьмої за рахунком) доповіді «Ведення бізнесу-2011» (Doing Business-2011), яку опубліковану сьогодні (4 листопада) у Вашингтоні групою Світового банку.

При цьому наша країна змогла піднятися в рейтингу на 2 позиції, у порівнянні з 147-м місцем у попередньому звіті (минулорічний рейтинг України (142) був знижений на п'ять пунктів у результаті методологічних змін).

За період із початку червня 2009 по кінець травня 2010 автори дослідження (окрім основної команди Doing Business у підготовці доповіді взяли участь 70 експертів з України) зафіксували в нашій країні три покращення у порівнянні з попереднім періодом.

«Так, у податковій сфері була вдосконалена процедура звітності, завдяки введенню відповідних електронних систем. Ще одна реформа була зафіксована в сфері отримання дозволів на будівництво - це одна зі сфер, найбільш болючих не тільки в Україні, але і всьому регіоні, - розповіла в ексклюзивному коментарі для «ДТ» із Вашингтона один з авторів доповіді Світлана Багаудінова. - Проте не дивлячись на скорочення низки процедур і тимчасових рамок на отримання будівельних дозволів (було скасовано 9 із 31 процедури, тимчасові витрати скорочено на третину, грошові - на 6% - «ДТ»), сама процедура все ж таки залишається однією з найбільш обтяжливих у світі (179-а позиція з 183 трьох країн). Те ж саме стосується поки і податкової системи, за ступенем тяжкості якої для легальних компаній Україна посідає 3-е місце в світі (181 у рейтингу).

«Ну і, нарешті, найбільш істотне поліпшення - зниження мінімального розміру статутного капіталу для відкриття компаній», - розповідає експерт групи Світового банку. Ця реформа, про її словами, є однією з найбільш популярних у світі, як спосіб зниження бар'єрів для підприємництва в різних країнах.

Серед найближчих сусідів України в нинішньому році найбільше відзначився Казахстан, який став найбільш активною країною-реформатором серед усіх 183 країн світу, в яких проводилися дослідження. Казахстан поліпшив законодавство, що регулює створення підприємств, отримання дозволи на будівництво, захист прав та інтересів інвесторів і міжнародну торгівлю. У результаті країна перемістилася в рейтингу вгору на 15 пунктів, посівши 59-е місце серед 183 країн.

У регіоні Східної Європи та Центральної Азії, до якого належить Україна, Таджикистан і Угорщина також увійшли до десятки країн, найбільшою мірою покращили регуляторне середовище для бізнесу за останній рік, піднявшись відповідно на 10 і 6 пунктів. Чеська Республіка піднялася на 19 пунктів в рейтингу, до 63-ї позиції.

Литва увійшла до групи перших 25 країн за ступенем сприяння регуляторного середовища ведення бізнесу, поліпшивши показники у п'яти з дев'яти областей, які оцінюються у рамках дослідження «Ведення бізнесу» (більше, ніж будь-яка інша країна). Завдяки цим досягненням, вона приєдналася до Естонії, Латвії та Грузії, які нині займають високі місця в рейтингу.

У загальносвітовому масштабі уряду торік 117 країн провели 216 реформ у сфері регулювання підприємницької діяльності, спрямованих на поліпшення умов для створення і ведення бізнесу, підвищення прозорості, зміцнення права власності і підвищення ефективності процедур врегулювання комерційних спорів та банкрутства.

«Усього за останні 5 років 85% з розглянутих у звіті держав тим чи іншим чином поліпшили своє регуляторне законодавство (всього було зареєстровано 1511 покращень). При цьому безперечним світовим лідером серед країн, що проводили адміністративно-регуляторні реформи найбільш активно і послідовно, є Грузія, - продовжує свою розповідь пані Багаудінова.

- Ми вже звикли до того, що країни Східної Європи і Центральної Азії в останні роки очолюють список найбільш активних регіонів-реформаторів, але в нинішньому році і багатші країни, зокрема із Західної Європи, теж провели цілу низку досить серйозних реформ.

Відмінна світова тенденція - все більш активне впровадження електронних засобів управління і виведення бізнес-процесів у режим on-line. Мова йде, як, наприклад, про створення єдиного електронного вікна зі створення та реєстрації підприємства, передачі прав власності, подання податкової звітності».