Україна за 10 днів використала річну квоту на експорт меду в ЄС

12 сiчня 10:40

Україна також вичерпала квоту на безмитні поставки виноградного та яблучного соків в Євросоюз.

 

Україна вже вичерпала 100% річної експортної квоти на поставку меду в ЄС. Про це пише liga.net з посиланням на першого заступника міністра аграрної політики і продовольства Максим Мартинюк.

"На календарі - 11 січня, а 100% експортної квоти на поставку меду в ЄС вже вичерпано, навіть з урахуванням того, що в минулому році її обсяг був збільшений. Зрозуміло, що експорт на цьому не зупиняється, просто продовжується на загальних підставах (на щастя, український конкурентний продукт на європейському ринку навіть за межами автономних преференцій). Але в той же час дата - 11 січня - і нульовий баланс свідчать про надвисокий потенціал цієї галузі", - написав Мартинюк.

Він також повідомив, що в Україні налічується близько 400 тисяч бджолярів, які сумарно виробляють в середньому 70 тис. т меду в рік, що є найвищим показником в Європі. Майже 57 тис. т, або 80% всього українського меду експортується - в основному, в ЄС. Потенціал виробництва, виходячи з посівів медообразующих рослин - до 140 тис. т меду на рік, що вдвічі більше поточних обсягів.

Заступник Міністра зазначив, що в Україні не діють ніякі обов'язкові вимоги до якості меду, а існуючий держстандарт є добровільним. У той же час, в рамках Угоди про асоціацію, Україна зобов'язалася запровадити європейські вимоги до меду, які зафіксовані в Директиві Ради 2001/110/ЄС. Україна повинна зробити це до кінця 2019 р.

Мартинюк також додав, що Україна також повністю використала квоту на експорт виноградного і яблучного соків (14 тис. т).

Нагадаємо, що Україна за 11 місяців збільшила експорт агропродукції в ЄС на 38,2%. Українська продукція АПК найбільш затребувана в Нідерландах, Іспанії, Польщі, Італії та Німеччини.

Раніше повідомлялося, що близько 13 тисяч українських підприємств експортують продукцію на ринок ЄС.

Також нагадаємо, що Україна за десять місяців збільшила експорт продукції АПК на 22,7%.