Україна ввійшла до ТОП-5 країн із зростанням надходжень від фрілансерів

19 серпня 15:36

Найбільша частка прибутків припадає на фрілансерів середнього віку.

 

Україна ввійшла до п'ятірки країн із максимально швидкими темпами зростання ринку фрілансерів у другому кварталі 2019 року та об'єму прибутків від їхньої діяльності. Цьому сприяє створення "особливого режиму оподаткування для IT-аутсорс і продуктових компаній, який позбавляє їх ПДВ", йдеться в дослідженні Forbes.

Загалом ТОП-10 швидко зростаючих ринків фрілансу виглядають так:

1. США (+78% порівняно з аналогічним кварталом 2018 року)

2. Великобританія (59% зростання)

3. Бразилія (48%)

4. Пакистан (зростання на 47%)

5. Україна (зростання на 36%)

6. Філіппіни (35% зростання)

7. Індія (зростання на 29%)

8. Бангладеш (зростання на 27%)

9 Росія (зростання на 20%)

10. Сербія (зростання на 19%).

Звіт ґрунтувався на вибірці з понад 300 000 фрілансерів у мережі Payoneer.

"На більш зрілих ринках, таких як США та Великобританія, багато компаній, коли хочуть працевлаштовувати людей, хочуть ризикувати менше. Ось чому фріланс продовжує зростати дуже високими темпами", - вважає генеральний менеджер Payoneer Ейал Молдован.

Також є багато професіоналів, які добровільно обирають фрілансер з міркувань стилю життя.

На інших ринках ключовим рушієм зростання заробітку фрілансерів є пропонований урядом аутсорсинг для промисловості, який іноді підтримується пільгами.

Видання зазначає, що в Україні спеціальний режим оподаткування для ІТ-аутсорсингів та товаровиробничих компаній, які звільняють їх від податку на додану вартість. Це дозволяє їм наймати фрілансерів, звільнених від податку на працю, як субпідрядників. Для цих компаній також існує спрощений валютний контроль.

У той же час, багато фрілансерів у країнах, що розвиваються, є молодими людьми, які прагнуть закріпитися в кар'єрі. Зокрема на світовому рівні вікова група 35-44 років отримує 32% заробітку, хоча це лише 23% фрілансерів. Наймолодша група фрілансерів віком від 18 до 34 років становить 64% фрілансерів, але заробляє лише 53% від загального обороту. Фахівці у віці 45-54 років складають 9% фрілансерів і отримують 9,4% заробітку.

"На таких ринках, як Україна та Індія, деякі фрілансери застосовують підприємницький підхід, передаючи в оренду проекти, які вони виграють, партнерам у країнах з нижчою кваліфікацією, щоб вони могли отримати прибуток", - зазначає Молдован.

Нагадаємо, що в рейтингу провідного в світі бізнесу і технологій американського журналу CeoWorld Magazine найкращих країн для інвестицій і ведення бізнесу України посіла 49 місце з 67 країн.