Україна вперше випустить єврооблігації в нацвалюті

23 серпня 15:11

У Мінфіні вважають, що цінні папери будуть користуватися попитом.

 

Мінфін вважає, що зовнішня кон'юнктура сприятлива для випуску єврооблігацій в національній валюті. Про це йдеться в "Середньостроковій стратегії управління державним боргом на 2018-2020 роки", передає FinClub.

"З метою оптимізації структури державного боргу з точки зору валютного ризику розглядається можливість розміщення на міжнародних ринках капіталу облігацій зовнішньої держпозики, що номіновані у національній валюті", - зазначено в Стратегії.

Очікується, що випуск таких цінних паперів може сприяти подовження середнього строку погашення держборгу і зменшення вартості його обслуговування.

"Загалом, час та ринкова кон'юнктура для випуску ОВДП (зовнішніх - ред.), номінованих у національній валюті, розцінюється як сприятливі для України. Загальні ринкові умови є сприяючими для суверенних емітентів облігацій в національній валюті", - наголошує Мінфін.

Випуск гривневих єврооблігацій необхідний, передусім, як альтернативне джерело фінансування і спосіб зменшити валютний ризик.

Як пише в своїй статті для DT.UA Юлія Самаєва, в кінці липня Мінфін залучив понад 70 млн дол., продавши облігації терміном на 140, 217 і 455 днів з прибутковістю 5,1, 5,25 і 5,55%, відповідно. У перших числах серпня Мінфін продав валютних облігацій на більш ніж 187 млн дол. (строком на 105 і 203 днів зі ставкою 5,52 і 5,89% річних, відповідно). А 14 серпня було продано валютних облігацій ще на 50,2 млн дол.

Детальніше про стан української економіки читайте у матеріалі Юлії Самаевой "Дохазяйнувалися" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".