Україна витратила всі квоти ЄС на безмитний експорт агропродукції

25 липня 17:29

Експерти відзначають прискорення темпів закриття квот і пожвавлення торгівлі з ЄС.

 

Станом на 22 липня Україна повністю використала квоти на безмитний експорт агропродовольчої продукції в ЄС по дев'яти групах товарів, пише прес-служба Українського клубу аграрного бізнесу.

Зокрема, це такі групи: мед, цукор, крупи та борошно, оброблений крохмаль, оброблений томат, виноградний та яблучний соки, пшениця, кукурудза та вершкове масло.

Наголошується, що на аналогічну дату минулого року було закрито 7 квот на безмитний експорт з України до ЄС, що свідчить про прискорення темпів закриття квот і пожвавлення торгівлі з ЄС.

За результатами січня-травня поточного року, ЄС імпортував з України агропродовольчої продукції на загальну суму 3,1 млрд євро, що на 37% або 0,85 млрд євро більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Потенційно до кінця року ще закриють квоти по ячменю (зараз використано 79%), м'яса птиці (використання основної квоти - 75%), солоду і пшеничної клейковини (58%) і крохмалю (53%).

З жовтня 2017 року строком на три роки почали діяти додаткові квоти на 8 груп товарів: мед, борошно і крупи, оброблені томати, виноградний та яблучний соки, овес, кукурудзу, пшеницю і ячмінь.

Раніше повідомлялося, що український аграрний експорт в країни ЄС у січні-травні 2019 року виріс на 30,8% порівняно з аналогічним періодом 2018 року – до $ 2,97 млрд.