Україна відстає від постсоціалістичних країн за обсягом накопичених прямих іноземних інвестицій – експерт

15 сiчня 11:23

Щорічні надходження ПІІ в Україну також на низькому рівні.

 

Обсяг накопичених прямих іноземних інвестицій в українську економіку залишається дуже низьким – 33,4% в річному ВВП. Для порівняння, в постсоціалістичних країнах цей показник в середньому становить 51,3%. Про це пише Тетяна Богдан у своєму матеріалі для DT.UA.

"В Україні обсяг накопичених прямих іноземних інвестицій (ПІІ) становить всього 33,4% річного ВВП, тоді як у постсоціалістичних країнах середній рівень досягає 51,3%", - пише автор.

При цьому щорічне надходження ПІІ також на низькому рівні.

"Надходження ПІІ в Україну залишається досить скромним: 2,6 мільярда доларів США за 11 місяців 2019 року. Такий стан справ є відображенням як несприятливого бізнес-клімату в країні, так і впливу геополітичних факторів та продовження військових дій на її Сході. А між тим за інших умов ПІІ могли б стати потужним важелем підйому економіки України, нарощування експорту товарів, підвищення продуктивності праці та конкурентоспроможності виробництва", - відзначає автор.

Більш детально читайте в статті Тетяни Богдан, завідуючої відділом державних фінансів Growford Institute (Київ), "Периферійники".