Україна відмовилася від ідеї митного союзу з ЄС

21 сiчня 20:01

Україна розраховує на спрощення митних процедур.

 

Україна більше не претендує на створення митного союзу з ЄС, але розраховує на спрощення митних процедур. Про це заявив віце-прем'єр з питань європейської інтеграції Дмитро Кулеба під час дискусії "Порядок денний європейської інтеграції: амбіції України на 2020 рік", повідомляє "Європейська правда".

Кулеба озвучив ключові пріоритети, які Україна буде відстоювати в ході засідання Ради асоціації, яка відбудеться в Брюсселі 28 січня.

Серед цих пріоритетів він назвав інтеграцію в енергетичний та цифровий ринки ЄС, отримання "промислового безвіза", а також створення "нового порядку денного у сфері юстиції і свободи", назвавши останній пункт "питанням, яке вже перезріло".

"Крім цього, на порядку денному - приєднання до Європейської зеленої угоди, а це охопить майже всі сектори, а також актуалізація умов торгівлі", - додав віце-прем'єр.

"В 2019 році у нас було 32 товарні позиції, за якими європейські квоти були повністю або майже повністю вичерпані. Те ж саме - в 2018 році. Роком раніше таких позицій було 26. Це означає, що нам вже тісно в цих умовах", - пояснив він.

Раніше повідомлялося про те, що від'ємне сальдо торгівлі українськими товарами склало 9,37 млрд. доларів.

Дивна ситуація: експортна стратегія у країни є, переговори щодо зони вільної торгівлі йдуть постійно, угоди про ЗВТ підписують регулярно, врожайність не підводить, ціни на світових ринках сприятливі, кількість торгових партнерів стабільно високий, а результат негативний і стає гірше.

Детальніше про особливості зовнішньої торгівлі України читайте у статті Юлії Самаєвої "Собі у збиток" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".