Україна увійшла в трійку провідних експортерів агропродукції в ЄС

15 лютого 04:45

Більше продукції в Євросоюз експортують тільки США і Бразилія

 

Україна впевнено продовжує просувати сільськогосподарську продукцію на зовнішні ринки. Зокрема, на європейський. Зараз вона займає третє місце, після США і Бразилії, по експорту агропродукції в ЄС.

З січня по листопад 2019 року Україна експортувала в Євросоюз агропродукції на 7,3 млрд євро, залишившись у трійці лідерів по експорту цієї продукції в ЄС. Про це з посиланням на дані Європейської комісії повідомила прес-служба Кабміну в п'ятницю, 14 лютого.

Зазначимо, що Україна опинилася на третьому місці з експорту агропродукції в ЄС після США (12 мільярдів євро), Бразилії (11,7 мільярда євро), але обігнала Китай (6,1 мільярда євро). Порівняно з показниками аналогічного періоду 2017-2018 років експорт агропродукції з України в ЄС збільшився на 36%. Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба заявив, що Україна нарощує експорт продукції з доданою вартістю.

"Наші партнери з ЄС відзначають, що на відміну від світового ринку свіжих продуктів, де Україна тільки починає формувати свою репутацію, перероблені фрукти й овочі вже давно стали "сильною стороною" країни в усьому світі", - сказав Кулеба.
"Серед харчового експорту ми продаємо далеко не тільки зернові або овочі і фрукти. Зростає частка продукції з доданою вартістю. З упевненістю можна сказати, що Україна - одна із країн, яка вже годує ЄС", - додав віце-прем'єр.
Згідно з повідомленням, найбільший приріст у цій категорії товарів продемонстрували (дані з експорту в ЄС за 10 місяців 2019 року): капуста (+2001,9%), свинячий жир і жир птиці (+40,9%), ячмінь (+204,8%), овес (+125,5%), яйця (+229,8%), соєва олія (+165,8%), коренеплоди (+115,8%).
Серед товарів з високою доданою вартістю - молюски (заморожені, копчені і т.п. +389,5%); варення, джеми, желе, мармелад (+226%); молочні продукти (пахта, вершки, йогурти, кефіри, згущене молоко і т.д. +203,3%); екстракти, есенції, концентрати кави, чаю, цикорію (+377,5%).
Також зросли обсяги експорту масел (+67,8%); готових виробів із зерна (пластівці, +65%); круп (+37,3%); хлібобулочних кондитерських виробів (+26,7%); макаронних виробів (+14,68%). Серед інших категорій зріс експорт квітів (+86,9%).
Нагадаємо, що раніше Україна наторгувала агропродукцією на млрд. Український експорт сільгосппродукції зріс за рік майже на 20% і перевищив 22 мільярди доларів.
Також повідомлялося, що український річний експорт перевищив мільярдів. За рік Україна наростила експорт на 6,4%, але імпорт виріс ще більше - на 7,1% - і перевищив 60 млрд доларів.

Європейський союз зняв обмеження, що стосуються імпорту українського курячого м'яса, які були накладені кілька тижнів тому. Про це повідомив заступник міністра економіки та торговий представник Тарас Качка на своїй сторінці в Facebook.

За його словами, раніше вивозити курятину заборонили через спалах пташиного грипу. Він зазначив, що очікує оприлюднення рішення, прийнятого ЄС.

"ЄС підтримав зонування випадку спалаху пташиного грипу в Україні. Таким чином, заборону на ввезення м'яса птиці з усієї території України, яка була накладена кілька тижнів тому, знята", - сказав Качка.

Він додав, що ухвалення рішення не було одноголосним, оскільки кілька держав залишилися незадоволені співпрацею з Україною. Заступник міністра висловив надію на те, що надалі рівень довіри між державою та ЄС буде тільки рости.