Україна та ЄС обговорили мораторій на експорт лісу

07 лютого 20:08

Зміст консультацій щодо експорту лісу приховали від громадськості.

 

Україна провела конфіденційні консультації з Європейською комісією щодо мораторію на експорт лісу-кругляка. Про це повідомила радник міністра економічного розвитку і торгівлі Роксолана Підласа.

"Відбулися офіційні консультації з представниками Європейської комісії щодо мораторію на експорт лісу-кругляка... Українська сторона надала ЄС всю необхідну інформацію", - сказала вона, передають Українські новини.

Зміст консультацій є конфіденційним за угодою сторін. У ЄС наполягають на повній відміні мораторію на експорт необробленої деревини.

Нагадаємо, Верховна Рада заборонила експорт необроблених лісоматеріалів: деревних порід (крім сосни) - з 1 листопада 2015 року, деревних порід сосни - з 1 січня 2017 року. Мораторій введено строком на 10 років. У 2018 році Верховна Рада прийняла закон про збереження українських лісів і запобігання незаконного вивезення необроблених лісоматеріалів.

Як пише для DT.UA Юлія Самаєва, на країни Євросоюзу припадає 70% українського експорту деревини. У Євросоюзі з 2013 р. діє Регламент ЄС, що встановлює критерії експорту деревини на ринок країн ЄС, - EUTR. Однак дослідження Earthsight показує, що цей закон не працює, і деревина незаконного походження систематично потрапляє на ринки ЄС.

Детальніше про контрабанду лісу читайте у матеріалі Юлії Самаєвої "Озеленення" Європи" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".