Україна та Канада підписали Угоду про зону вільної торгівлі

11 липня 13:21

ЗВТ набуде чинності негайно, але буде імплементуватися протягом 7 років, зазначив Петро Порошенко.

 

Україна і Канада нарешті підписали угоду про ЗВТ
Україна і Канада нарешті підписали угоду про ЗВТ

Україна і Канада підписали Угоду про створення зони вільної торгівлі в понеділок, 11 липня. Підписання документ відбувається в рамках візиту прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо Київ.

Документ підписаний у присутності лідерів обох країн, в тому числі, і президента України Петра Порошенка.

З української сторони свій підпис поставив перший віце-прем'єр - міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів. З канадською - міністр економіки і торгівлі Христя Фрілянд.

"Цей надзвичайно важливий документ підніме торговельно-економічні відносини між нашими країнами на новий рівень", - написав Кубів на своїй сторінці в Facebook незадовго до підписання.

У свою чергу президент Порошенко зазначив, що Угода про ЗВТ набуде чинності негайно, але буде імплементуватися протягом 7 років, зазначив Порошенко. Країни "продовжать переговори для розширення сфери дії угоди", сказав він.

Глава держави також висловив сподівання, що відносини між Канадою та Україною будуть і надалі динамічно розвиватися.

Україна і Канада завершили переговори про ЗВТ ще рік тому, в липні 2015-го. Після парафування проходив процес юридичної вичитки і перекладу на три офіційних мови.

Читайте також: США і Канада проведуть спостережний політ над Росією

Згідно з даними Держстату, український експорт в Канаду в минулому році впав в 2,4 рази – до $ 30,16 млн, тоді як імпорт збільшився на 7,7% – до $ 206,24 млн.

Трохи краще справи з торгівлею послугами: їх експорт з України в Канаду в минулому році знизився на 23,2% - до $ 67,85 млн, тоді як імпорт – на 27,4%, до $ 57,32 млн.

Всього в минулому році експорт українських товарів знизився в порівнянні з 2014 роком на 29,3% – до $ 38,135 млрд, імпорт – на 31,1%, до $ 37,502 млрд, експорт послуг за минулий рік скоротився на 17,1% - до $ 9,55 млрд, тоді як імпорт – на 19,3%, до $ 5,14 млрд.

10 липня посол України в Канаді Андрій Шевченко також повідомив, що Київ і Оттава мають намір підписати угода про військово-технічне співробітництво, не виключивши, що підсумкові документи будуть підписані під час візиту канадського прем'єра до Києва.