Україна створює групу в Євросоюзі для зупинки "Північного потоку-2"

18 червня 10:00

Порошенко заявив про наявність стратегічного плану.

 

Україна ініціює створення у Євросоюзі групи, метою якої буде заблокувати будівництво "Північного потоку-2". Зокрема зараз активно ведуться переговори з Німеччиною, які запропоновано розробити міжнародний консорціум з управління державною газотранспортною системою України. Про це заявив президент Петро Порошенко у своїй замітці на онлайн-платформі для соціальної журналістики "Medium".

"Північний потік-2" - це абсолютно політиканський проект, який спрямований проти України, який немає жодної економічної складової, який намагається забрати з України бюджет, що дорівнює майже 3 млрд доларів. Однак, я переконаний, що спільними, об'єднаними зусиллями ми зможемо його зупинити. Щоб ви зрозуміли масштаб: 3 млрд доларів - це та сума, яка сьогодні витрачається на всю оборону України. Вам зрозуміло для чого він будується? Не для того, щоб економічними факторами провести диверсифікацію. А для того, щоб Україну залишити без грошей на фінансування нашої оборони", - зазначив президент.

Він додав, що наявність робочого газопроводу є стримуючим фактором розвитку агресії з боку Росії, адже в разі розгортання ширшого збройного конфлікту буде зупинена газотранспортна мережа і Росія втратить частину своїх прибутків, а це щонайменше 30 млрд доларів.

"А коли вони переключаться в обхід, цей безпековий фактор перестане працювати. Саме тому для нас це так важливо", - додав глава країни.

Водночас Порошенко наголосив, що головною умовою участі є зупинка "Північного потоку-2", і це питання підтримуватимуть США.

"Я не буду розкривати всіх інструментів, які ми застосовуємо для того, щоб зупинити будівництво "Північного потку-2". Але хочу окремо наголосити  -  для нас це надзвичайно важлива справа. І я сподіваюся, що це будівництво вдасться зупинити", - резюмував президент.

Нагадаємо, 21 березня євродепутати підтримали законопроект Єврокомісії, який поширює правила внутрішнього газового ринку ЄС на газопроводи, які розташовані не на континенті, в тому числі - на "Північний потік-2", який у своєму нинішньому вигляді не відповідає правилам так званого третього енергетичного пакета ЄС, оскільки повністю належить російському "Газпрому".

Перед цим проти будівництва "Північного потоку-2" зі спільною заявою виступили парламенти Литви, Латвії, Польщі та Естонії.

Однак Федеральне відомство з судноплавства і гідрографії Німеччини видало дозвіл на будівництво 30-кілометрової ділянки газопроводу.

Фінляндія також погодила будівництво "Північного потоку-2".

Водночас Польща вимагає від Європейського Союзу прискорити роботу над змінами газової директиви ЄС з метою ускладнення будівництва російського газопроводу "Північний потік-2".

Детальніше про деконструкцію світової системи і виклики для України читайте у матеріалі Володимира Горбуліна "Вулканічний синдром" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".