Україна продовжила ембарго на ввезення російських товарів до кінця 2020 року

15 липня 22:25

Товари зі списку можна ввезти в Україну з Росії, якщо за них вже заплатили наперед до введення постанови в дію.

 

Кабмін продовжив заборону на ввезення в Україну значної кількості російських товарів, який був введений в 2015 році у відповідь на заборонні заходи з боку Російської Федерації. Зміни внесені до постанови Кабміну від 30 грудня 2015 року № 1147. Термін дії постанови №605 від 5 липня тепер - 31 грудня 2020 року.

З липня 2019 року в Україну не підлягає ввезенню, зокрема:

  • Сировина для виготовлення цементу та усі готові види цементу.
  • Мінеральні (азотні, калійні і фосфорні) добрива.
  • Корми для тварин і продукцію ветеринарної медицини.
  • Сірники.
  • Фанерна продукція.
  • Шпалери.
  • Продукція легкої промисловості,
  • Дроти металеві та з вуглецевої сталі, труби і трубки, сітки металеві, кріпильні вироби, сталевий посуд.
  • Транспортні засоби (автомобілі, мотоцикли, трактори тощо – з 1 січня 2020 року).
  • Уживані залізничні й трамвайні вагони (з 1 березня 2020 року).

Повний перелік заборонених товарів – у постанові Кабміну.

Товари із переліку можна ввезти до України з Росії, якщо за них вже заплатили наперед до введення постанови в дію. І якщо, звісно, ДФС отримає до моменту ввезення документальне підтвердження здійснення такої передоплати від банку за зверненням української компанії.

Цією ж постановою уряд дозволив ДФС перевіряти країну походження товарів у пунктах пропуску через кордон. І якщо виявиться, що товар є у списку заборонених і виготовлений в Росії – такий товар або повернуть на територію РФ, або знищать (у відповідності з вимогами Митного кодексу).

Нагадаємо, 24 червня 2019 року президент Росії Володимир Путін продовжив до кінця 2020 року ембарго на продовольчі товари та обмеження на транзит українських товарів.

Як повідомлялося, РФ ввела заборону на експорт нафти і нафтопродуктів на територію України. Також повідомлялося, що Росія розширила список українських товарів, ввезення яких заборонено.

Раніше Кабінет міністрів продовжив до 31 грудня 2019 року включно дію ембарго на ряд товарів з Російської Федерації та ввізного мита стосовно інших російських товарів, які введені на початку 2016 року у відповідь на торговельні заборони і обмеження РФ.

Росія з 2016 року вирішила скасувати режим ЗВТ щодо України і відмовитися від імпорту українських продуктів, з 1 січня почавши стягувати мито з українських товарів. Україна у відповідь з 10 січня ввела дзеркальні торгові санкції проти РФ (застосувала імпортні мита і ембарго). Зокрема, обмежено ввезення продуктів харчування (молочна продукція, чай, кава, пиво, горілчані вироби, визначена промислова продукція та засоби гігієни (гелі для душу, мило), а також залізничне обладнання (локомотиви, поїзди, вагони та стрілочні переводи). Україна звернулася до СОТ з приводу обмежень з боку РФ.