Україна отримала пропозицію щодо умов і обсягів транзиту російського газу

21 сiчня 19:25

"Нафтогаз" взяв два місяці на обговорення цієї пропозиції.

 

У ході тристоронньої зустрічі в Брюсселі за участю представників НАК "Нафтогаз України", російського ПАТ "Газпром" і Єврокомісії українська сторона отримала пропозицію щодо умов і обсягів транзиту газу з РФ до Європи через газотранспортну систему України. За словами глави правління "Нафтогазу" Андрія Коболєва, компанія бере два місяці на обговорення озвученої під кінець зустрічі пропозиції. В обговоренні візьмуть участь керівництво компанії і Кабінет міністрів України.

"Ми вдячні за пропозицію, яка команда пана (віце-президента Єврокомісії) Мароша Шефчовича зробила під кінець цих переговорів. Це певна початкова точка відліку, яку ми точно розглядатимемо. Ми вперше її почули, вперше її отримали. Сподіваюся, що найближчі два місяці у нас буде час обговорити це як в "Нафтогазі", так і з акціонером", - заявив Коболєв за підсумками переговорів.

Подробиці отриманої пропозиції голова "Нафтогазу" озвучувати не став.

Як повідомлялося, 21 січня в Брюсселі завершилися тристоронні переговори щодо транзиту газу з РФ до Євросоюзу через ГТС України. Українську сторону представляли голова МЗС Павло Клімкін, голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв і виконавчий директор компанії Юрій Вітренко, російську - міністр енергетики Олександр Новак і голова правління "Газпрому" Олексій Міллер. Зустріч відбулася за участю віце-президента Єврокомісії з Енергетичного союзу Мароша Шефчовича.

Торік "Газпром" зірвав переговори щодо транзиту, які були заплановані на вересень.

Голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв заявляв, що можливе припинення транзиту російського газу через Україну завдасть шкоди економіці країни в розмірі приблизно 3,5 мільярда доларів, що дорівнює майже 3% ВВП держави. Також Коболєв називав неприйнятними пропозиції "Газпрому" щодо транзиту після 2019 року.

Нагадаємо, що 5 березня "Газпром" заявив, що направив "Нафтогазу" повідомлення про початок розірвання контрактів у суді.

У зв'язку з цим Україна направила позов проти Росії у Всесвітню торговельну організацію, а в червні "Нафтогаз" подав до Стокгольмського арбітражу позов із вимогою переглянути тариф на транзит газу за контрактом із "Газпромом". Станом на кінець року сума позовних вимог складала 12 млрд доларів.

Детальніше про підготовку тристоронньої зустрічі 21 січня і про переговорні позиціії сторін читайте в матеріалі Алли Єрьоменко в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".