Україна обійдеться без російського газу в цьому й наступному опалювальних сезонах – Демчишин

11 лютого 19:18

Міністр розповів про перспективи досягнення енергетичної незалежності України.

 

У Міністерстві енергетики та вугільної промисловості високо оцінюють шанси України обійтися без закупівель російського газу в наступному осінньо-зимовому опалювальному сезоні. До кінця цієї зими Україна також не планує відновлювати імпорт блакитного палива з РФ.

Про це очільник відомства Володимир Демчишин заявив на засіданні Кабміну в четвер, 11 лютого.

"Навіть не можемо, а пройдемо", − прокоментував міністр перспективи України уникнути закупівель російського газу в цьому сезоні. − Дуже великі шанси щодо наступної зими, що також не доведеться закуповувати газ у РФ", - додав Демчишин.

Нагадаємо, в 2015 році Україна скоротила імпорт газу на 16%, до 16,4 млрд куб. м. при цьому, ситуація з джерелами поставок кардинально змінилася. Основний об'єм Україна отримала реверсом з Європи (63% від усього імпорту, або 10,3 млрд куб. м); залежність від газу з РФ зменшилася більш ніж у 2,4 рази (закупівлі безпосередньо у "Газпрому" склали всього 6,1 млрд куб. м).

У нинішньому 2016 році Україна має намір імпортувати 11-13 млрд куб. м газу, причому, весь обсяг імпортного газу для України може бути закритий за рахунок реверсних поставок з Європи (з початку року країна не купує газ у РФ).