Україна не отримає транш МВФ в 2019 році - JP Morgan

07 травня 15:59

Вибори не дозволять Україні виконати необхідні умови МВФ.

 

Сфокусованість української влади на майбутніх восени парламентських виборах не дозволить країні виконати умови Міжнародного валютного фонду в 2019 році, а значить, і отримати транш за програмою stand-by. Про це йдеться в дослідженні ринків Європи JP Morgan.

"Ми не очікуємо виплат від МВФ в цьому році в основному через популістський підхід, невиконання умов і рішення уряду "лібералізувати" ціни на газ тільки у бік зниження, одночасно вводячи обмеження до підвищення", – йдеться в дослідженні.

Зазначається, що рішення щодо цін на газ негативно позначиться на співпраці з МВФ.

У той же час аналітики UBS також прогнозують можливі затримки з програмою МВФ.

Візит місії Фонду в Україну заплановано на травень-червень, а Верховна Рада не прийняла зміни до антикорупційного законодавства після рішення Конституційного суду скасувати статтю Кримінального кодексу про незаконне збагачення.

"Якщо прогресу не буде, це може призвести до затримок з програмою МВФ", – наголошується в огляді.

Раніше в МВФ назвали перелік реформ, необхідних для виконання в Україні - це земельна реформа, приватизація держпідприємств, анулювання контролю цін на газ, реформа податкової та митної служб. Очікується, що місія МВФ приїде до Києва з робочим візитом у травні. Місія буде проводити ревю програми та за результатами приймати рішення про надання чергового траншу. За результатами перегляду програми stand-by в травні і листопаді очікується надходження двох траншів по $ 1,3 млрд кожен.

В Україні за двадцять років з моменту введення гривні вона знецінилася щодо твердих валют у п'ятнадцять разів, а рівень цін з тих пір виріс більш ніж у двадцять. Детальніше про фінансово-монетарну уразливість читайте у статті Володимира Дубровського "Економічна безпека: макрофінансове вимірювання та рекомендації" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".