Україна не буде відмовлятися від перемоги в арбітражах – "Нафтогаз"

08 листопада 12:59

Новий контракт повинен укладатися не з "Нафтогазом", а з відокремленим від "Нафтогазу" оператором ГТС.

 

Контракт на транзит газу з "Газпромом" через ГТС України повинні укласти "з чистого аркуша", але "Нафтогаз" при цьому не відмовиться від своїх вимог щодо рішень арбітражів. Про це написав у Facebook виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко.

За його словами, новий контракт укладається не "Нафтогазом", а відокремленим від "Нафтогазу" оператором газотранспортної системи.

"Це і є наслідком "анбандлинга", про який всі говорять... тобто, якщо "Газпром" і політичне керівництво Росії дійсно хочуть почати відносини з транзиту з чистого аркуша паперу, то контракт з відокремленим оператором - це саме такий варіант", - зазначив Вітренко.

У той же час він зазначив, що це не означає, що "Нафтогаз" відмовився від своїх вимог щодо рішень арбітражів по транзиту газу.

"Але початок з "чистого аркуша" не означає, що "старі аркуші паперу "зникають". "Рукописи не горять", як писав український класик.

Нехай ці "старі аркуші паперу" розглядають суди", - заявив Вітренко.

Нагадаємо, що на зустрічі 28 жовтня учасники переговорів з транзиту газу з Росії в ЄС через ГТС України не досягли якихось предметних домовленостей.

Українська делегація запропонувала провести наступний раунд тристоронніх переговорів з транзиту російського газу в Євросоюз через газотранспортну систему України 11 листопада.

До цього керівництво "Газпрому" виражало готовність без консультацій продовжити договір, підписаний в 2009 році тодішнім прем'єр-міністром України Юлією Тимошенко.