Україна не буде погашати борг перед Росією без згоди на його реструктуризацію – Яценюк

27 жовтня 04:12

Український прем'єр назвав кредит "хабарем з Росії" Януковичу.

 

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що Київ не буде погашати державний борг перед Москвою, якщо Росія не погодиться на його реструктуризацію.

"Ми оголосимо мораторій на виплату боргу і не будемо обслуговувати кредит", - сказав Яценюк в інтерв'ю німецькій газеті Handelsblatt.

Він підкреслив, що Україна "не може ставитися до Росії іншим чином, ніж до решти міжнародним кредиторам".

"Ми пропонуємо Росії такі ж умови. Дедлайн для досягнення згоди - 29 жовтня", - зазначив український прем'єр.

Крім цього, він назвав наданий Україні Росією кредит "у дійсності хабарем з Росії", яку колишній президент України Віктор Янукович, за його словами, отримав, щоб зупинити підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Що стосується боргу перед Росією, то Україна запропонувала РФ ті ж умови, що і приватним кредиторам, проте вже кілька разів Росія відмовила Україні у реструктуризації $ 3 млрд боргу і вимагає повернути всі гроші в строк.

27 серпня МВФ схвалив угоду України з кредиторами щодо держборгу, яка була умовою для збільшення фінансової підтримки. Згідно з домовленостями з МВФ, Україна повинна заощадитибільше 15 мільярдів доларів за 4 роки, у тому числі в нинішньому році - 5,2 мільярдів доларів.

Що стосується боргу перед Росією, то Україна запропонувала РФ ті ж умови, що і приватним кредиторам, однак вже кілька Росія відмовила Україні у реструктуризації $ 3 млрд боргу і вимагає повернути всі гроші в строк.